Re: výrobky -prosím w.e.n.d.y
I když nejsem Wendy, zkusím odpovědět, protože jde o zajímavý dotaz, člověk by myslel, že ho v zásobách nic nepřekvapí, ale...
V áčku by to šlo takto
1. výroba výrobku ve vl. nákladech 100,- 123/613
2. přesun do prodejny v prod.ceně 120,- 132/
- výrobky úbytek 100,- /123
- aktivace zboží 20,- /621
3. zúčtování aktivace 100,- 613/621
==================================
Podle mého soudu, vzhledem k tomu, že v B jde u zboží vše do spotřeby a o pohybech zásob vl.výroby se během účetního období vůbec neúčtuje, měli byste zaúčtovat jediné:
Aktivace výrobků jako zboží na vl.prodejnu 120,- 504/621. Obvykle se náklady proti výnosům nesmí účtovat kvůli zákazu kompenzace, nicméně v tomto případě to tak skutečně je.
Re: výrobky -prosím w.e.n.d.y
Našla jsem dotaz až nyní. Já si myslím, že i o stavu výrobků se v případě způsobu "B" účtuje až na konci roku, to znamená po inventuře se zaúčtuje 123/613 v přímých nákladech (materiál, přímé mzdy a spočítaná výrobní režie). Během roku tedy účtujete materiál, který spotřebujete do výrobků, na 501 (pořizovací cena) a správně byste své prodané výrobky měli účtovat na 601 (kalkulovaná cena).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
2. 4. 2010 7:32
ˇProsím o radu, jsme malá firma, která vyrábí na zakázku a prodává zboží. Vedeme účetnictví, sklady účtujeme Bčkem-jeden sklad nakoupeného zboží a jeden sklad materiálu pro výrobu. Teď jsme z nakoupeného materiálu vyrobili pár jednoduchých výrobků, které bychom chtěli prodávat v prodejně. Jak toto správně účtovat. Materiál který jsme použili na výrobku výrobku zaúčtovat kam? a pak mám stanovenou výrobní cenu výrobku/cena mat, práce a režie/ - ta půjde v prodejně příjemkou na sklad? asi to pletu Ačkem ale tady účtujeme Bčkem.....