Re: pracovní podmínky
A jaké máte ve smlouvě sjednané pravidelné pracoviště? Pokud původní kancelář, pak každá cesta mimo toto pracoviště je cestou služební a náleží Vám cestovní náhrady podle § 173 a dalších zákoníku práce. Dodávám,že zaměstnavatel je povinnen určit Vám dopravní prostředek na tuto cestu a nemusí souhlasit s použitím Vašeho soukromého auta.
Ve smlouvě mám jen to, že zaměstnanec souhlasí, že jej zaměstnavatel může vyslat na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu, t.j. mimo sjednané místo výkonu práce. Jinak se celá moje smlouva odvolává na zákoník práce. Pracuji totiž ve školství a pod naši školu spadá také odloučené pracoviště, které je cca 15min autem od našeho. A moje ředitelka mi přímo řekla, že bych tam měla dojíždět svým autem. Bude mi náležet nějaké pokrytí těchto nákladů?
Ano § 34 zákoníku práce
(1) Pracovní smlouva musí obsahovat
b) místo nebo místa výkonu práce, ve kterých má být práce podle písmene
(2) Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, je pravidelným pracovištěm místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance.
Chtěla jsem se jen informovat dopředu, jak by to mělo fungovat při přejíždění z jednoho pracoviště na druhé, protože od nového školního roku bych měla pravidelně 2x týdně dojíždět na naše odloučené pracoviště. A před tím, než podepíšu nějaké změny v pracovní náplni, ráda bych věděla, na co si dávat při podepisování dodatku pozor a na co mám nárok. U nás na pracovišti funguje špatná komunikace a vím, že jedna z mých kolegyň takto dojíždí a není jí nic propláceno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
2. 4. 2010 18:58
Pracuji ve státní sféře,smlouvu mám na dobu neurčitou.Z důvodů nadbytečnosti zaměstnanců mi byla změněna moje pracovní činnost.Mám na čtvrt svého pracovního úvazku dojíždět na odloučené pracovniště.Je zaměstnavatel povinnen mi zaplatit dobu strávenou přesunem?A uhradit mi náklady při použití vlastního auta? Není to velká vzdálenost cca 15min,ale když to bude 4xtýdně, vychází to na jednu hodinu.