Sleva na dítě - změna společné domácnosti

• 6. 9. 2011 7:50

Dobrý den paní Kučerová, mám opět takový problém s našim zaměstnancem který je rozvedený, má soudem svěřenou dceru do péče, s družkou má další 3 děti, na 2 děti z předchodzího manželství má stanovené výživné. Včera přišel s tím, že mi donesl potvrzení ze školy,kdy dcera ukončila studium 6.9.2011 na žádost zakonného zástupce-což na potvrzení je jeho bývalá manželka, ale soudem mu byla svěřena dcera do péče. Jednak si myslím, že ta škola to vůbec neměla na žádost bývalé manželky udělat, ale rodiče jsou oba dva.Teď prý bydlí dcera u své matky a já teď nevím, jak to mám udělat se slevou na dani-je mu vyplácen daňový bonus, protože má malý příjem, odečet na 4 děti. Dceři není ještě 18-bude je mít v lednu 2012.Na sociálce mu řekli, že pokud si požádá ta manželka o přídavky, tak pro ně je rohodující, kde je dítě, asi bude nahlášeno na ÚP, ale protože není zaopatřené, tak přídavky naleží. Já teď nevím jak s daněmi.Ukončení studia 6.9.-za září by ještě náležela sleva, ale když je teď u matky a pravděpodobně tam zůstane do těch 18. Soudem to řešit nebude, že to nestojí za to, když jí už bude 18. Nevím co s tím. Do 18 let má podle rozhodnutí soudu na to nárok, ale teď se to změnilo.Děkuji za radu a přeji pělný den a těším se na další seminář ve Svitavách. Němečková Helena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2011 9:36

autorka

Dobrý den, paní Němečková,

studium bylo ukončeno, kdo žádal o jeho ukončení bych vůbec neřešila. Je to záležitost rodičů. Důležitá je ta sleva na dani. Jedná se o nezletilé dítě, sleva obecně náleží naposled v měsíci, kdy dovrší 18 let. Dcera byla sice svěřena do péče otci, ale rozhodující pro uplatnění slevy (bonusu) je společná domácnost (hlášený trvalý pobyt zde nemá žádný vliv, rozhoduje faktický stav, finanční hospodaření). Navíc si matka bude uplatňovat přídavky, je tedy zřejmě, že se bude dítě vyskytovat v její domácnosti. 

Zaměstnanec by Vám měl přinést potvrzení od jakého data si uplatní slevu na dani matka. Tím bych se řídila a samozřejmě Vám zaměstnanec změnu potvrdí v tabulce změn na straně 2 daňového prohlášení. 

S krásným pozdravem do Svitav

Dagmar Kučerová  :)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).