Re: Snížení účtu -zisk společnosti
Zadržet zisk ve společnosti lze následovně:
1) Zvýšení základního kapitálu (ZK),
2) Úhrada ztráty minulých let,
3) Příděl do statutárních nebo ostatních fondů,
4) Převod na nerozdělený zisk minulých let.
Pro vás by přicházel v úvahu postup dle 1).
Podle § 36 zvýšení ZK ze zisku není považováno za dividendový příjem a nepodléhá tak zdanění srážkovou daní. Ke zdanění by došlo až v případě následného snížení ZK s výplatou společníkům.
Realizace zvýšení ZK z vlastních zdrojů společnosti (tj. ze zisku) je vázána na splnění čtyř podmínek:
1. Vlastní kapitál ≥ Základní kapitál (zapsaný i nezapsaný) + Zákonné (povinné) rezervní fondy
– neboli v účetním vyjádření podle dotčených účtů: (41x + 42x + 431) ł (411 + 419) + (421)
2. Maximální zvýšení ZK = Vlastní kapitál – ZK – Vázaný RF – Povinný příděl do RF
3. Účetní závěrka, na jejímž podkladě má ke zvýšení ZK ze zisku dojít, nesmí být starší než 6 měsíců,
– vztaženo ke dni, kdy o zvýšení ZK rozhoduje valná hromada.
4. A tato účetní závěrka musí být ověřena auditorem bez výhrad,
– a to i v případě, že dotyčná společnost povinnému auditu účetní závěrky vůbec nepodléhá!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
9. 4. 2010 7:00
Máme vykázaný zisk společnosti cca 1,7 mil. Jakým způsobem jde snížit tento účet, jsem jedinou majitelkou. Vyplácet zisk si nechci, jelikož potřebuju investovat do oprav firmy. A peníze si nemůžu dovolit vybrat. Je mi jasné, že kdybych je vybrala, musím zaplatit 15% daň a dále investovat, ale jak to jde bez těch 15% , dá se nějak přeúčtovat, aby mi ten zisk zmizel z účetnictví?