Re: kapesné zahraniční SC podnikatel
I OSVČ si může vyplatit kapesné.
Podle § 24 odst. 2 písm. k) bodu 2. ZDP platí, že u podnikajících občanů jsou daňovým výdajem:
zvýšené stravovací výdaje (stravné) při tuzemských pracovních cestách delších než 12 hodin v kalendářním dnu,
zahraniční stravné a kapesné při zahraničních pracovních cestách,
a to maximálně do výše náhrad vymezených pro zaměstnance "státního sektoru" v § 6 odst. 7 písm. a) ZDP. Pravidelným pracovištěm se přitom u OSVČ rozumí místo podnikání uvedené v živnostenském nebo jiném obdobném povolení k podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
9. 4. 2010 11:21
Dobrý den potřebovala by jsem prodiskutovat kapesné u podnikatele v zákoníku práce v par. 180 je, že můžu poskytnou 40%, ale pochopila jsem že se to týká pouze zaměstnanců
podle par. 109/3
a) stát6),
b) územní samosprávný celek40),
c) státní fond14),
d) příspěvková organizace, jejíž náklady na platy a odměny za pracovní pohotovost jsou plně zabezpečovány z příspěvku na provoz15) poskytovaného z rozpočtu zřizovatele nebo z úhrad podle zvláštních právních předpisů,
e) školská právnická osoba zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí podle školského zákona41), nebo
f) veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení41a),
takže zaměstnancům podnikatelů, s.r.o. nebo p¨přímo OSVČ se kapesné netýká a proto si to nemohou vyplatit.
Prosím Mám pravdu nebo se mýlím a podnikatelům zbytečně ubírám. A pokud mám pravdu od kdy platí že podnikatel nemůže mít kapesné?