Re: 7 hodin denně pracovní doba
Ono záleží na tom, jakou mzdu za tu pracovní dobu budete mít. Někdo si na poloviční úvazek vydělá 20 tisíc, jiný na plný úvazek 8 tisíc. Nejnižší hrubá mzda pro plný úvazek u nekvalifikované nenáročné práce je 8000 Kč měsíčně nebo 48,10 Kč na hodinu. Pokud budete dělat takovou práci, měl byste na svůj úvazek mít nejméně 7000 hrubého měsíčně (nebo 48,10 Kč na hodinu). U odvodu ZP záleží na tom, zda jste nebo nejste pojištěný státem (tzn. pobíráte nějaký důchod apod.) nebo zda máte ještě nějaké jiné příjmy, ze kterých je sráženo pojištění. Průměr pro náhrady se bude počítat podělením hrubé mzdy bez náhrad za dovolenou, lékaře pod. skutečně odpracovanými hodinami.
>Můžu mít se zaměstnavatelem sjednanou 7h/den (35
>týdně) pracovní dobu??? A tím se mi asi zkrátí i minimální
>mzda vzhledem k nižším odpracovaným hodinám,že??
měl byste mít alespoň zaručenou mzdu (samozřejmě bude adekvátní ke sjednanému úvazku)
>A jak je to se ZP? Musí být počítáno z 8000?
pokud nepatříte mezi osoby, za které je plátcem ZP stát, ano (dosráží mzdová účetní a odvede na vaši ZP)
A průměr
>pro náhrady bude tedy také odpovídat této kratší
>době?
průměr např. na D, bude násobený kratším úvazkem
>
>Je ještě něco, na co bych si měl dát pozor v případě
>sjednání takovéto pracovní doby??
pokud je to na Vaši žádost, tak není povinnost pracovat na celý úvazek (o to budete mít nižší VZ SP, tedy výdělek, ze kterého se pak někdy v budoucnu bude počítat Váš důchod)
>
>Mockrát díky za rady všem, jsem laik, ale chci vědět,
>co můžu od takovéto pracovní doby očekávat
Budoucí zaměstnavatel mi nabídl 7h pracovní dobu a mzdu 7000,- hrubého měsíčně. Ne nemám jiný přijem jinde. Je mi jasné, že pro účely budoucího důchodu je to nic, ale zase lepší než nic :o(
Chápu tedy dobře, že dovolená bude 7h a i veškeré náhrady. A hodinový průměr pro náhrady bude taky menší než 48,10/h.
A tu zdravku za ten rozdíl - 1000,- - uhradím celou já nebo klasicky zam. a já 4,5%???
nevím, co budete za práci vykonávat, ale to, co píšete je minimální mzda
pokud budete pracovat v náročnější pozici (třeba práce se strojem apod.), už nemůžete dostat tuto minimální mzdu, ale zaručenou mzdu (její výše je podle zařazení)
pokud by zaručená mzda byla zároveň mzdou minimální, potom, pokud by průměr vyšel pod 48,10 Kč/hod., tak se musí platit průměr 48,10 Kč/hod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 4. 2010 12:54
Můžu mít se zaměstnavatelem sjednanou 7h/den (35 týdně) pracovní dobu??? A tím se mi asi zkrátí i minimální mzda vzhledem k nižším odpracovaným hodinám,že??
A jak je to se ZP? Musí být počítáno z 8000? A průměr pro náhrady bude tedy také odpovídat této kratší době?
Je ještě něco, na co bych si měl dát pozor v případě sjednání takovéto pracovní doby??
Mockrát díky za rady všem, jsem laik, ale chci vědět, co můžu od takovéto pracovní doby očekávat