Odpočet dph

• (neregistrovaný)

11. 4. 2010 18:47

Dobrý den, chtěl bych se zeptat koupil jsem auto z bazaru na svoje ič (byla to nejlepší varianta), ale auto v podnikání nebudu nějak moc používat (jsem OSVČ vedu DE, plaátce DPH). Chci se zeptat zda si můžu uplatnit dph, mám pouze kupní smlouvu a zaplacena byla jenom část zbytek je na splátky, nikde není rozúčtované dph.
    A druhý případ je, že mám ještě sdružení FO a tam jsme také koupili auto od soukromé osoby, zase máme pouze kupní smlouvu - auto bylo zaplaceno hotově. Můžu zde uplatnit DPH.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2010 19:08

Jana N. (neregistrovaný)

Re: odpočet dph
      dle § 72 ZDPH je nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti .
      Plátce má nárok na odpočet daně v plné výši u přijatých plnění, která použije výhradně pro uskutečnění plnění uvedených výše.
      Pokud plátce přijatá zdanitelná plnění použije jak k uskutečnění plnění výše uvedených, tak i uvedených v § 75/1-osvobozených od daně bez ároku na odpočet -je povinen krátit odpočet daně.
      \Pokud použije přijatá plnění jak pro uskutečnění své ekonomické činnosti, tak pro účely s ní nesouvisející, má nárok na odpočet pouze v poměrné výši odpovídající rozsahu použití pro ekonomickou činnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).