Re: DPH z nákladů na soukromé jízdy
Vyúčtijete spotřebované pohonné hmoty dle TP a ceny PHM a měli byste účtovat 335/648,343, tedy pohledávku za zaměstnancem. Pokud na něm nechcete žádnou úplatu, pak místo 335 musíte zvolit nějaký nákladový nedaňový účet a nést celou částku jako svůj náklad (pohonné hmoty nesloužili k Vašemu podnikání). DPH, pokud si jej uplatňujete z PHM na vstupu, odvést také musíte....
V.e.n.d.y. děkuji moc. DPH z pohonných hmot odvádíme, zaměstnanci platí soukromé jízdy. Pouze jsme začali odvádět DPH i z ostatních nákladů, myslím, že někdo radil z ceny obvyklé z půjčovny aut v okolí. Já jsem všechny náklady na jedno auto vysčítala, vydělila všemi jízdami a to co vyšlo jsem vynásobila jízdami soukromými, čímž jsem dostala základ pro DPH. Jestli tomu dobře rozumím, budu účtovat 548 nedaň/648,343?
Anko, máte pravdu. Mně šlo o to účtování. Auditorka mi radila, že pro loňský rok to mám dát do nedaňových a pro letošek už normálně. Takže pro loňský rok udělám 548nedaň/343 a letos 548xxx/343? A teď si nejsem jistá, zda to mám za loňský rok dát do přiznání DPH, které budu dělat za březen.
Já odvádím DPH každý měsíc. Pokud jste počítala zpětně za rok 2009, tak asi do přiznání co nejdřív, nebo dodatečné. Zaráží mě daň. uznatelnost dle Vaši auditorky. Na základě čeho posuzuje tento odvod jako daňově uznatelný?Já účtuji nedaňově, ale ráda se přiučím.
Zapojuji se do debaty a to k postupu u aut používaných zaměstnanci, kdy do ZD a VZ pro SP a ZP u zaměstnance vstupuje 1 % z ceny auta, i když je věc již vyjasněna. Pouze rekapituluji.
Pro účely ZDPH: odvod DPH z nákladových položek, u kterých byla uplatněna daň na vstupu (opravy, údržby, STK, emise, odpis -a to u aut, kde bylo uplatněno DPH v plné výši a nebyla krácena DPH na vstupu při pořízení auta). Účtuje se na 538.N/343.
Dále je nutno odvést DPH z PH, které hradí zaměstnmanec (nic jiného nehradí - viz D-300 - k § 24/ bod 28. Zaúčtujete 33x/648 + 33x/343.
Ještě si dovolím dle ČUS 019
Účtová skupina 53 - Daně a poplatky
3.5.1. V této účtové skupině se zachycují daně, odvody a podobné platby charakteru nákladů v případech, kdy je účetní jednotka poplatníkem, s výjimkou daně z příjmů
Dle mého názoru, zde nejsem poplatník, jen vracím nárok na DPH. Kdyby krátila rovnou u dokladu, tak bych účtovala na přísl. nákladový účet ne na 538
Já zůstávám na 548
Na vrub příslušného účtu (příslušných účtů) účtové skupiny 54 - Jiné provozní náklady se účtují ostatní položky neúčtované na předcházejících účtech, které se týkají provozní oblasti.
Důležité je, že jsme se shodli na daňové neuznatelnosti.
Pokud by bylo DPH na vstupu kráceno, pak neuplatněné DPH je zaúčtováno na nákladovém účtu 50x, 51x nebo 54x. Není zde žádný předpis odvodu daně.
Pokud ale je DPH uplatněno v plné výši a následně na základě dokladu o použití účtován předpis odvodu daně, pak účtuji na 538/343. Kdo jiný by byl poplatníkem a zároveň i plátcem této daně, když ne zaměstnavatel?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
14. 4. 2010 14:03
Prosím o radu, jak dostat do účetnictví částku DPH z nákladů na soukromé jízdy u služebních aut používaných i pro soukromé účely. Na zaměstnancích se zaplacení DPH požadovat nebude. Není to žádný náš náklad, DPH máme odvést. Jak to bude? Děkuji moc.