Re: Přivýdělek
§ 38g Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob
(2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.
Bude na to příjmový doklad. Konkrétně se bude jednat o seřazení dokladů a zařazení do šanonů, včetně očíslování ... švagr si to chce dát do účetnictví, jako daňový výdej. Tvrdil mi, že můžu mít za toto 20.000,- aniž bych musela podávat daňové přiznání. Nerada bych mu pomohla, ale sama se dostala do problémů, obzvlášť když fyzicky nedostanu žádné peníze, ale jde prostě jen o Náklad pro něj... :o( Děkuji za konrétní částku, kterou mu můžu podepsat
Ano, to je sice pravda, ale jen pokud má ZDANITELNÝ příjem vyšší než 6000 Kč, příležitostné příjmy jsou do 20000 Kč OSVOBOZENY a osvobozené příjmy se nikam neuvádějí (viz Vaše citace - vyjma příjmů od daně osvobozených a vybíraných srážkou) ... Pokud by to však bylo každý rok (pravidelnost), tak už se dle mého nejedná o příležitostný příjem a hranice by tam byla těch šest tisíc, neboť by se na to nevztahovalo osvobození...
Dotaz + odpověď z ASPI:
Osvobození příjmů ze zahrádky
Z letošní úrody z vlastní zahrady jsem prodal 100 kg hrušek za 10 000 Kč a 100 kg švestek za 9 000 Kč. Zbylou úrodu jsem spotřeboval v rámci své domácnosti. Budu příjem ze zahrady zdaňovat?
Odpověď:
Za zdanitelný příjem se nepovažuje naturální spotřeba vlastních výrobků nebo služeb ve vlastní domácnosti. Celkový příjem ze zemědělské výroby činí 19 000 Kč. Protože nedosáhl limitu 20 000 Kč, je tento příjem od daně z příjmů osvobozen.
Nikde se zde neřeší, zda ta osoba měla ještě příjmy ze zaměstnání, pže se jedná o osvobozený příjem, který prostě nikde neuvádíte, takže je to nepodstatné...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
14. 4. 2010 14:27
Dobrý den,
nejsem si jistá kolik si můžu přivydělet - prodejem ovoce ze zahrádky, prodejem nepotřebné věci, atd., abych nemusela podávat příští rok přiznání. Mimo tento přivýdělek bych měla jen mzdu ze zaměstnání.
Pořád se mi plete,že je to 20.000,- za rok. Prosím můžete mi případně dát odkaz, kde bych toto našla.
Děkuji moc