Exekuce pořadí

• 15. 4. 2010 14:07

Dobrý den, prosím o radu. Máme zaměstnance, má na sebe do dnešního dne cca 10 exekucí. Dnes přišla jedenáctá. Dodnes jsem exekuce brala v pořadí, v jakém došly. Jenže na téhle je napsáno, že byla předchozímu plátci mzdy doručena 30.8.2006 a podle toho, že se určuje pořadí pohledávky. Tomu bych pořád rozumněla, i když mám problém v tom, že jsem v osobním spisu zaměstnance nenašla zápočtový list, takže jsem to nemohla s ničím porovnat. Ale hlavní problém mám v tom, že zaměstnanec byl v konkurzu od 9.10.2006 do 28.4.2009, což znamená, že tato exekuce, když přišla předchozímu plátci mzdy měla být protiprávní. Ale co já s ní mám dělat teď. Dát ji v do pořadníku za exekuce, které přišly po skončení konkurzu nebo ji mám šoupnout podle datumu doručení na začátek? Jsem z toho zmatená. Ten zaměstnanec u nás pracuje od r. 2007 a exekutor si teď vzpomněl, že zaměstnanec změnil plátce mzdy. Horší je, že když tak prohlížím složku toho zaměstnance, tak je plná exekucí, které došly v době konkurzu. Nevím, zda jsem něměla po ukončení konkurzu začít srážet nejdříve tyhle a pak teprve ty, co došly po ukončení. Nejhorší je, že i kdybych to chtěla nějak spravit, tak stejně nemám šanci dohledat, která ta exekuce je vlastně první. Na ostatních není uvedeno, kdy byly doručeny předchozímu plátci a potvrzení bývalého zaměstnavatele tu chybí, což mě překvapuje, že by si ho účetní, který zaměstnance přijímal nevyžádal. Je to šílené, vždy, když přijímáme nového zaměstnance, tak se modlím, aby neměl exekuce:-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 4. 2010 21:51

xhonolulu (neregistrovaný)

Re: Exekuce pořadí
      nezáviděníhodná situace .... snad Vám někdo poradí, mně se zatím podařila vždy jen 1 exekuce, tak se to dobře hlídá.

• 16. 4. 2010 6:58

VeH (neregistrovaný)

Tuto situaci Vám opravdu nezávidím. Zkuste se obrátit na exekutora a situaci s ním vyrešit. Popište mu situaci, tak jako tady. Snad Vám poradí

• 16. 4. 2010 9:48

tchorik

Do toho se mi prave moc nechce, mam strach, ze mi treba neporadi v souladu se zakonem, ale tak, aby to pro nej bylo vyhodne. Mozna mam strach zbytecne, ale vzhledem k jejich chovani a mymi sice kratkymi zkusenostmi s nimi jim moc neverim. Nedavno mi tvrdila pani od soudu podle meho nazoru blbost (take jsem to tady konzultovala), a kdybych na ni dala, tak bych postupovala protizakonne a mohla bych mit postih, ze jsem nesrazela. Nejspis to necham vysumet, zamestnanec u nas bude stejne koncit a zkusim to nejak popsat a vypsat pripadne nove ucetni, ktera (predem ji lituju) mu bude delat mzdy. Fakt nevim, je to silene. Nikde jsem v zakone nenasla (mozna nevim, kde spravne hledat), jak se postupuje, kdyz je prohlasen konkurz, jestli ma mzdova hlidat, ze konkurz skoncil a zacit automaticky po ukonceni konkurzu strhavat původni exekuce, kdyz se exekutor neozve. Nektere ty pohledavky z exekuci byly prihlaseny v konkurzu, tak vubec netusim, jestli take treba nebyly zaplaceny konkurzem. Myslim, ze pri tech odmenach, co si exekutori uctuji, tak by alespon mohli platce mzdy poradne informovat.

• 16. 4. 2010 11:42

... (neregistrovaný)

Nevím, podle čeho jste usoudila, že exekuce doručená předchozímu plátci 30.8.2006 je protiprávní. Ta je v pořádku a vy máte povinnost ji zařadit na první místo. Nemusíte se bát, že byste byla popotahována, že jste nesrážela pro tuto exekuci dříve, povinnost máte od data, kdy jste se o ní dozvěděla. Naopak, nezvyklé je nařizovat exekuce v době, kdy je na úpadce prohlášen konkurz. Protiprávní sice tyto exekuce nejsou, ale nelze je po dobu konkurzu provést, po dobu konkurzu totiž nakládá s konkurzní podstatou pouze správce konkurzní podstaty.
      Resumé je tedy takové, že všechny exekuce jsou platné a mzdová účetní je povinna je do zápočtlistu zapsat. Pokud nejsou zapsány, nový plátce má povinnost od okamžiku, kdy se o nich dozví (jako se to stalo teď u exekuce z r.2006). Toto se bude opakovat ještě několkrát a to u exekucí nařízených v průběhu konkurzu, které budou postupně přeskakovat pořadí současných exekucí.
      Na vašem místě bych kontaktoval exekutory příslušné k exekucím nařízeným v průběhu konkurzu, aby vám poslali podobný papír jako u té nejstarší exekuce, abyste mohla pro příštího plátce sestavit do zápočtového listu pořadí pohledávek, jak vyplývá ze zákona.
      Pokud byste výše sdělené hledat v zákoně, všimněte si zákona o konkurzu a vyrovnání (328/1991 Sb.) a insolvenčního zákona (182/2006 Sb.) - od 1.1.2008 druhý nahradil první. U prvního zákona si např. všimněte §14 odst.1e vztahujícího se na exekuce nařízené v průběhu konkurzu.

• 16. 4. 2010 13:10

tchorik

Všem Vám moc dekuji za rady. U te protipravnosti teto exekuce jsem se spletla, mate samozrejme pravdu, byla dorucena pred konkurzem. Nevim ani, jestli je spravne oznacovat exekuci, ktera prijde v prubehu konkurzu jako protipravni - prevzala jsem toto oznaceni od meho predchudce. Kazdopadne pristi tyden budu vystavovat to potvrzeni o zamestnani, tak se u toho asi pekne zapotim :-) Sepisu tam vsechny me zname exekuce s daty doruceni a informaci o konkurzu. Pak obeslu vsechny exekutory, s tim, ze povinny u nas konci a s vyuctovanim exekuci. Zajimalo by me, kdo ty naklady na postovne zaplati nam:-) Jeste jeden maly dotaz, kdyz posilam exekutorovi oznameni,myslite,ze ho muzu poslat podepsane el. podpisem emailem? Ma to stejny pravni ucinek jako doporuceny dopis?

• 16. 4. 2010 13:51

... (neregistrovaný)

Do potvrzení o zaměstnání (ZL) patří zapsat prokazatelně existující a zaměstnavateli doručené exekuce. Nevím, jak jste se dozvěděla o exekucích nařízených v průběhu konkurzu (píšete jen "z osobních složek"), kdy zam-ec byl zaměstnán u předchozího zam-tele, když nemáte ZL. Abych je já zapsal do ZL, musel bych si být 100% jist jejich existencí a musel bych mít k dispozici všechny údaje, které se dle §313 odst.1 ve věci exekucí do ZL zapisují. Proto bych vyzval exekutory k těmto exekucím, aby mi poslali rozhodnutí o pokračování exekuce, jako to udělal exekutor u té nejstarší exekuce. Úplně stačí pouze mailem, že se domníváte (např. exekuce vám sdělil sám zam-ec, abyste se vyhnula pokutě) že zam-ec má exekuci nařízenou exeúřadem.
      I exekuce doručené v konkurzu JSOU v souladu se zákonem a předchozí zam-tel je měl do ZL zanést. Tyto exekuce jenom nelze provést (§§ jsem napsal v závěru předchozího příspěvku).

• 16. 4. 2010 14:10

tchorik

Ja myslela, ze tam zapisu ty, ktere opravdu byly doruceny do nasi firmy, tudiz mam v ruce exekucni prikaz. Bohuzel vzhledem k tomu, ze jsem se dnes dozvedela, ze zamestnanec konci pristi tyden, tak asi exekutory obeslat nestihnu - tedy ja bych to stihla, ale oni mi zrejme do ctvrtka neodpovi a tak budu muset do ZL napsat stejne udaje podle toho, co k nam za dobu zamestnani toho pana doslo. Pokud jsem ja kdy neco chtela po exekucnim urade za zamestnance, tak mi odpovedeli asi po 2-3 mesicich a to po pohruzce stiznosti na komoru exekutoru. Do te doby na moji zadost nikdo nereagoval, proto se do psani exekutorum moc nehrnu. Nekdy mam pocit, ze to co jim clovek napise ani nectou. Nedavno jsem oznamovala jednomu exekutorovi konkurz naseho jineho zamestnance a za 14 dni mi od toho sameho exekutora prisla dalsi exekuce na toho sameho zamestnance. Ale po tehle diskuzi si rikam, ze je to vlastne v poradku, budu je evidovat a az skonci konkurz tak zacnu strhavat. Ale zrejme bych si pak mela overit, zda je castka exekuce spravna, co kdyz byla exekuce poplacena konkurzem. To bych pak strhla castku neopravnene. Propadam beznadeji, mam pocit, ze u exekuci at strhnu nebo nestrhnu, vzdycky se muzu dostat do prusvihu...

• 16. 4. 2010 14:37

... (neregistrovaný)

Do ZL patří všechny exekuce, které jsou zam-teli známy, tj. i ty, které vyčetl ze ZL od předchozího zam-tele. Pochybnosti (když např. nemá v ruce jemu adresovaný exepříkaz) zam-tel řeší dotazem exekutorovi, který novému zaměstnavateli obratem zašle rozhodnutí o pokračování exekuce. Vy nemáte co zkoumat, zda dluhy byly uspokojeny konkurzem. Pokud by se tak stalo, dozvěděla byste se to doručením rozhodnutí o zastavení/částečném zastavení exekuce. Vy jste měla srážet a plnit podle pořadí tak, jak vám bylo známo.
      Pokud není prokazatelné, že jste o exekucích nařízených v průběhu konkurzu věděla, váhal bych, jestli není lepší hrát mrtvého brouka. Pokud ale minulý zaměstnavatel (přestože exekuce do ZL nezapsal) soudu prokáže, že jste se od něj o exekucích dozvěděla jiným způsobem, potom bych exekutory kontaktoval každopádně. Sdělil bych jim, že dlužník u mě končí příští týden a údajně má od nich exekuci. Domnívám se, že odpoví obratem.

• 16. 4. 2010 14:13

tchorik

Ja jsem ji zatim nezkousela, jsme FO, takze ji nemame povinnou. Neco jsem jiz exekutorum emailem posilala, je fakt, ze prijde potvrzeni o doruceni, takze by to snad melo byt v poradku.

• 26. 5. 2011 14:14

Amelie (neregistrovaný)

Chci se s vami podelit o moje zkusenosti
      Dobry den, nalezla jsem toto forum kde se bavite o problemecj spojenych s exekuci.
      Chci se s Vami podelit o me zkusenostmi. Navstivila jsem hodne stranek a firem ktere nabizell vtomto pomoc atd. ale vzdy kdyz jsem se s nima sesla tak se ke me chovali jak k obcanu treti cenove kategorie. Az jsem narazila na posledni kde mi rychle ale hlavne dobre a kvalitne pomohly. Nasla jsem stranky www.sosexekuce.cz, kde jsem nejdrive kontaktovala pres formular a pote take telefonicky ktery mely uvedeny na strane kontakty a behem jednoho tydne mi kvalitne profesionalne ale hlavne lidsky pomohly. Behem dalsiho tydne uz jsem mela vse vyrizene a bylo po problemu. Chtela jsem se tu svami podelit o dobre zkusenosti protoze tech neni nikdy dost, tak snad nekomu take pomohou. Nashle.

• 16. 4. 2010 11:45

RenataH (neregistrovaný)

Takovou situaci vám taky nezávidím. Ale já bych nejdříve zkusila udělat jednu věc - pokusila bych se zjistit, kde byl zaměstnán před nástupem k vám a zda jeho bývalý zaměstnavatel nemá jeho exekuce v evidenci. Např. ve zdravotní pojišťovně mají určitě zaznamenáno, kde předtím pracoval (jenom nevím, zda vám to smějí prozradit).

• 16. 4. 2010 11:49

kajak (neregistrovaný)

Já mám zaměstnance zatím s osmi exekucemi. Při třetí, která byla navíc přednostní, jsem zavolala na ex. úřad a udělala ze sebe blbečka. A tak mi poradili, že při každé další, kterou zatím nemohu strhávat ze mzdy, protože se platí dřív došlé, mám odepsat každému exekutorovi, že evidujeme tuto konkrétní jako x-tou v pořadí a bude srážena ze mzdy po doplacení těch předchozích. No a taky mi přišla jedna nedoplacená, nebylo to z předchozího zaměstnání, ale platil si sám a přestal, tak nás asi po 4 letech oslovili. A já jsem jim taky napsala, že musí počkat. No a odpověděli mi akorát, že chtějí být informováni o každé doplacené a jejím pořadí. Zaměstnance jsem nechala pokaždé podepsat mezi námi papír, že o tom ví a že je mu jasné, že se to prodražuje na úrocích a že má možnost si doplatit konkrétní exekucí z jiných než mzdových prostředků. Ale nebojte se zavolat, oni skutečně poradí, nemám špatné zkušenosti. Držím palce.

• 16. 4. 2010 11:49

Anna (neregistrovaný)

Víte, já si myslím, že zaměstnavatel nemá povinnost zkoumat, kdo byl kdy v konkursu, nebo kdo mu co měl napsat do zápočtového listu. Vycházela bych z toho, co vím z dokladů, které mám k dispozici. Pořadí pohledávek se řídí datem doručení k prvnímu plátci, takže pokud vám teď přišla nějaká exekuce s lepším pořadím než ty, co už srážíte, prostě se zařadí před ně. Jestli vám to datum doručení ostatní exekutoři nenapsali, po ničem nepátrejte a zařaďte podle data doručení k vám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).