Dobrý den,
pokud se jedná o vztah podnikatele a dodavatele, reklamace se podřizuje právnímu režimu obchodního zákoníku. Na rozdíl od občanského zákoníku, je založen na smluvním principu a neupravuje zákonnou záruční odpovědnost prodávajícího za vady vzniklé po přechodu nebezpečí škody na věci. Proto je nutné vycházet z dohodnutých podmínek mezi obchodními partnery.
Obecně se dodání zboží dle obchodního zákoníku řídí § 409 obchodního zákoníku a následujícími. Pokud došlo k porušení smlouvy podstatným způsobem, bylo by možné uvažovat o odstoupení od smlouvy dle § 436.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 9. 2011 15:44
Dobrý den,
koupil jsem si NB(na IČO) abych na něm mohl pracovat v mojí firmě. Tento NB jsem musel boužel již několikrát reklamovat(4x vždy s jinou závadou-> vždy kladně vyřízeno). Jelikož již jde o několikátou závadu, nemám k tomuto NB již důvěru a žádal jsem po prodejci vrácení peněz nebo výměnu za jiný model. Ten mi však vzkázal, že podle obchodního zákoníku nemám na vrácení peněz(nebo výměnu) nárok.
Chtěl bych se tedy zeptat, zdali opravdu nemám na vrácení peněz nebo výměnu nárok a po skončení záruční lhůty si budu muset závady platit sám?