Škoda v důsledku provedené exekuce

• (neregistrovaný)

18. 4. 2010 10:47

V letech 2004-2005 jsem měl trvalé bydliště v Praze, v polovině roku 2005 jsem však trvalé bydliště změnil. V roce 2006 mě prý magistrát města Českých Budějovic, kde jsem dříve bydlel, upomínal písemně o zaplacení poplatku za odvoz odpadu ve výši 385 Kč. Upomínku zaslal na adresu do Prahy. Pošta magistrát informovala, že jsem se odstěhoval. V roce 2007 mi prý magistrát opět na adresu do Prahy zaslal inforamaci o exekuci. Pošta jim pro změnu sdělila, že jsem si zásilku nevyzvedl. Protože jsem nereagoval, byla 17.9.2007 provedena exekuce. Bohužel exekutora nenapadlo nic jiného, než si vzít uvedených 385 Kč + pravděpodovně nějaké poplatky z mého stavebního spoření. Protože tak učinil před uplynutím 5 let trvání stavebního spoření, přišel jsem zároveň o již přiznanou státní podporu za předchozí 4 roky spoření, tj.18 000 Kč.
    Mohu se proti tomuto postupu zpětně nějak bránit? Nepovažuji ho spravedlivý, protože jsem 1) nebyl jakkoliv informován o upomínce a hrozící exekuci, i když jsem měl po přestěhování řádně nahlášeno nové trvalé bydliště, kde jsem se zdržoval a 2) exekutor mi svým postupem způsobil další, dle mého názoru absolutně neadekvátní škodu, přičemž existovala celá řada dalších možností pro uhrazení pohledávky.

Předem děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 4. 2010 19:24

... (neregistrovaný)

Re: Škoda v důsledku provedené exekuce
      Pokud jste neměl bankovní účet s dostatečným zůstatkem, šanci na úspěch u soudu ve způsobu provedení nevidím (vlastně ji nevidím ani s penězi na klasickém bankúčtu, výjimka je zatím jen u neprovádění exekuce nemovitostí pro malou částku, když je možnost brát jinde). V době doručování byla magistrátu známa zřejmě pouze vaše pražská adresa. Magistrát se při správě poplatků za odvoz odpadů chová jako správce daně podle ZSDP a v případě, že se mu nepodaří adresátovi doručit na ohlášené adrese, doručuje veřejnou vyhláškou. Každopádně se můžete pokusit podat žalobu na přezkoumání exekutorova rozhodnutí.
      Co vím z praxe, stavební spořitelny upozorňují své klienty, že je nařízena exekuce a vyzývají je k úhradě dluhu dříve, než nabydou právní moci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).