Re: žaloba na neplatnost
nějak jsem přehlédl dotaz, zkusím se zpožděním:
§69
-neplatné zrušení- písemně oznámí, že trvá....-PP trvá, nárok na náhradu mzdy průměrem ode dne, kdy oznámil, do doby, kdy mu umožní pokračovat v práci-nebo kdy platně skončí PP
-neplatné zrušení-odst.2-ale neoznámil..pokud se nedohodnou jinak, platí,. že PP skončil dohodou dnem, kdy měl PP tím zrušením skončit, zam-nec má nárok na náhradu mzdy ve výši prům.výdělku za dobu výp.doby-3 měs.
neplatnost ok.zrušení může zam-nec uplatnit nejpoději do 2 měsíců ode dne, kdy měl PP skončit.
Pokud uplatnil ve lhůtě,soud rozhodl v jeho prospěch- ok.zrušení neplatné, ale neoznámil, nárok na náhradu.
Ve lhůtě požádal soud o určení neplatnosti ok.zrušení.Na prvním stání požadavek rozšířil ještě o náhradu mzdy. Zam-teli ale neoznámil,že chce dělat dál. Dle mě nárok na náhradu mít nebude. Z konce Vaší věty ...ale neoznámil, nárok na náhradu... jsem teď zmatena, jestli mít bude nebo nebude. Ono se to potáhne možná ještě rok, tak jestli mohu jednatele uklidnit, že nebude muset za celou dobu platit náhradu mzdy, pokud by soud rozhodl ve prospěch zaměstnance.
>>>Dobrý den,už jsem sice tento dotaz vznesla minulý
>>>týden,ale chtěla bych poprosit pana Páju,jestli by se
>>>mi
>>>mohl vyjádřit:
>>>Zam-nec nás zažaloval kvůli neplatnosti
>>>okamž.zruš.PP-§ 55 ZP. Pokud soudní spor
>>>vyhraje,musíme mu vyplatit
>>>náhradu mzdy od doby ukončení PP do vynesení rozsudku
>>>(resp. nabytí právní moci) anebo v tomto případě také
>>>platí § 69 odst. 2) ZP, že když zam-nec neoznámil,že
>>>trvá na tom,aby ho zam-tel dále zaměstnával platí,že
>>>jeho PP skončil dohodou dnem,kdy měl zrušením
>>>skončit,
>>>a
>>>tím bychom mu nemuseli nic doplácet?
>>>Děkuji moc za radu.
>>
>>nějak jsem přehlédl dotaz, zkusím se zpožděním:
>>§69
>>-neplatné zrušení- písemně oznámí, že trvá....-PP
>>trvá, nárok na náhradu mzdy průměrem ode dne, kdy
>>oznámil,
>>do doby, kdy mu umožní pokračovat v práci-nebo kdy
>>platně skončí PP
>>-neplatné zrušení-odst.2-ale neoznámil..pokud se
>
>
Jestli mohu já ...
1. žaloba ne neplatnost musela být doručena soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy PP skončil, nestačí podání na poštu.
2. věta ".. požadavek rozšířil o NM..." není moc srozumitelná, zřejmě se mělo jednat o prohlášení, že trvá na tom, abyste jej zaměstnávali i nadále (při tomto prohlášení a současném úspěchu ve věci se jedná o nárok ze zákona). Takové prohlášení je možné až v průběhu soudního řízení, ale pokud bude mít ve věci úspěch, tak si takto zkrátil dobu, po kterou mu bude tato NM náležet - bude to od dne tohoto prohlášení do doby, než mu umožníte výkon práce podle PS (nebo do skončení PP, pokud se na něm dohodnete). NM zmíněná v § 69 odst. 2 b) ZP by mu náležela za výpovědní dobu (2, nikoliv 3 měsíce), ale to za předpokladu, že netrvá na dalším zaměstnávání a bude mít ve věci úspěch. Na ústním jednání nemusel nic o NM zmiňovat, stačilo prohlásit, že trvá na dalším zaměstnávání.
Dobrý den,už jsem sice tento dotaz vznesla minulý
týden,ale chtěla bych poprosit pana Páju,jestli by semi
mohl vyjádřit:
Zam-nec nás zažaloval kvůli neplatnosti okamž.zruš.PP-§ 55 ZP. Pokud soudní spor vyhraje,musíme mu vyplatit náhradu mzdy od doby ukončení PP do vynesení rozsudku(resp. nabytí právní moci) anebo v tomto případě také platí § 69 odst. 2) ZP, že když zam-nec neoznámil,že trvá na tom,aby ho zam-tel dále zaměstnával platí,že jeho PP skončil dohodou dnem,kdy měl zrušením skončit,
a tím bychom mu nemuseli nic doplácet?
Děkuji moc za radu.
nějak jsem přehlédl dotaz, zkusím se zpožděním:§69
neplatné zrušení- písemně oznámí, že trvá....-PP
trvá, nárok na náhradu mzdy průměrem ode dne, kdy oznámil,
do doby, kdy mu umožní pokračovat v práci-nebo kdy platně skončí PP-neplatné zrušení-odst.2-ale neoznámil..pokud se
Jestli mohu já ...
1. žaloba ne neplatnost musela být doručena soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy PP skončil,nestačí podání na poštu.
2. věta ".. požadavek rozšířil o NM..." není moc srozumitelná, zřejmě se mělo jednat o prohlášení, že trvá na tom, abyste jej zaměstnávali i nadále (při tomto prohlášení a současném úspěchu ve věci se jedná o nárok ze zákona). Takové prohlášení je možné až v průběhu soudního řízení, ale pokud bude mít ve věci úspěch, tak si takto zkrátil dobu, po kterou mu bude tato NM náležet - bude to od dne tohoto prohlášení do doby, než mu umožníte výkon práce podle PS (nebo do skončení PP,pokud se na něm dohodnete). NM zmíněná v § 69 odst. 2 b)ZP by mu náležela za výpovědní dobu (2, nikoliv 3měsíce), ale to za předpokladu, že netrvá na dalším zaměstnávání a bude mít ve věci úspěch. Na ústním jednání nemusel nic o NM zmiňovat, stačilo prohlásit, že trvá na dalším zaměstnávání.
Soudu bylo doručeno do 2 měsíců. Neprohlásil,že trvá na dalším zaměstnání.Výp.dobu neměl,bylo to okamž.zrušení.V žalobě žádal o určení,že okamž.zruš.PP je neplatné.Na 1.stání toto rozšířil o náhradu mzdy.
Já jsem nepřehlédla, že se jednalo o okamžité zrušení PP, u kterého se výpovědní doba neuplatňuje. Ale pro případ, že zaměstnanec má ve věci úspěch, má zákonem zaručenu NM za výp. dobu (při neplatném okamžitém zrušení PP a zrušení PP ve zkušební době). Je tomu tak z důvodu, že na rozdíl od výpovědi jeho PP skončil ve velmi krátkém časovém horizontu (u neplatné výpovědi tento nárok nemá). Pokud měl při ústním jednání na mysli tuto NM, tak to bylo zbytečné (je to nárok ze zákona a pokud zaměstnavatel tuto NM nevyplatí, musí se její výplaty domáhat v jiném soudním řízení). Nadbytečné by bylo i domáhat se NM za dobu, kdy zaměstnavatel nepřiděloval práci - pokud současně prohlásil, že trvá na dalším zaměstnávání (dtto = nárok ze zákona, při nevyplacení nutná další žaloba). Já si stále myslím, že se mělo jednat o prohlášení, že trvá na dalším zaměstnávání, byť je vyjádřil jinými slovy. Takto skutečně nelze posoudit.
>>>nějak jsem přehlédl dotaz, zkusím se zpožděním:
>>>§69
>>>-neplatné zrušení- písemně oznámí, že trvá....-PP
>>>trvá, nárok na náhradu mzdy průměrem ode dne, kdy
>>>oznámil,
>>>do doby, kdy mu umožní pokračovat v práci-nebo kdy
>>>platně skončí PP
>>>-neplatné zrušení-odst.2-ale neoznámil..pokud se
>
>>
>>
>Jestli mohu já ...
>1. žaloba ne neplatnost musela být doručena soudu
>nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy PP skončil,
>nestačí podání na poštu.
>2. věta ".. požadavek rozšířil o NM..." není moc
>srozumitelná, zřejmě se mělo jednat o prohlášení, že trvá
>na tom, abyste jej zaměstnávali i nadále (při tomto
>prohlášení a současném úspěchu ve věci se jedná o nárok
>ze zákona). Takové prohlášení je možné až v průběhu
>soudního řízení, ale pokud bude mít ve věci úspěch, tak
>si takto zkrátil dobu, po kterou mu bude tato NM
>náležet - bude to od dne tohoto prohlášení do doby, než mu
>umožníte výkon práce podle PS (nebo do skončení PP,
>pokud se na něm dohodnete). NM zmíněná v § 69 odst. 2 b)
>ZP by mu náležela za výpovědní dobu (2, nikoliv 3
>měsíce),
sorry, blbnu na kvadrát, beru zpět, odvolávám, co jsem odvolal
2 měs. je správně, jak v milionáři
ale to za předpokladu, že netrvá na dalším
>zaměstnávání a bude mít ve věci úspěch. Na ústním jednání
>nemusel nic o NM zmiňovat, stačilo prohlásit, že trvá na
>dalším zaměstnávání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
19. 4. 2010 11:39
Dobrý den,už jsem sice tento dotaz vznesla minulý týden,ale chtěla bych poprosit pana Páju,jestli by se mi mohl vyjádřit:
Zam-nec nás zažaloval kvůli neplatnosti okamž.zruš.PP-§ 55 ZP. Pokud soudní spor vyhraje,musíme mu vyplatit náhradu mzdy od doby ukončení PP do vynesení rozsudku (resp. nabytí právní moci) anebo v tomto případě také platí § 69 odst. 2) ZP, že když zam-nec neoznámil,že trvá na tom,aby ho zam-tel dále zaměstnával platí,že jeho PP skončil dohodou dnem,kdy měl zrušením skončit, a tím bychom mu nemuseli nic doplácet?
Děkuji moc za radu.