Re: zmizelý majitel
Zkušenosti bohaté. Mé postupy vám nemohou pomoci, ale na vašem místě bych volil klasický postup pro vymáhání svých pohledávek ať už jste externí účetní (žaloba) nebo zaměstnanec (žaloba nebo při splnění podmínek přes ÚP). Je otázka, pokud jste si vědoma majetkové situace firmy, zda má žaloba smysl a nebylo by lepší opustit potápějící se loď včas.
Tak bohužel stížnost u ÚP či žaloba moc nepomůže. Je důležité podat návrh na insolvenční řízení a tam přihlásit svoji pohledávku a tu též nárokovat u ÚP, kvůli vyplacení. ÚP může tuto zaměstnanci vyplatit, ale pouze do určité výše a pouze tři měsíce před a tři měsíce po podání návrhu na insolvenční řízení. Insolvenční řízení je ale běh na dlouhou trať a bohužel to v našem státě funguje tak, že pokud si je majitel vědom, že je předlužen a sám nepodal insolvenční návrh, může společnost záměrně prodat jakémusi koni, který nebude též reagovat a přebírat poštu atd. a původní jednatel má ručení pouze do výše splaceného základního kapitálu.
jenže i když by byl podán návrh na insolvenční řízení, tak někdo musí zpracovat podklady a také musí zpracovat podklady pro dlužné mzdy, které budou ÚP proplaceny (musí tam být podpis/y odpovědné/ých osob) a když hlavní osoba nekomunikuje, tak to je problém..... aby si jenom zam-ci požádali o dlužné mzdy (předložili výpl. pásky), tak to asi nepůjde. Ńa ÚP musí zkontrolovat, zda je to správně (a k tomu jsou ty podklady z firmy, které někdo musí zpracovat a předat) - a že toho není málo k vyplnění
To sice ano, ale pokud nelze jinak a majitel ani nikdo jiný zodpovědný nekomunikuje, předloží zaměstnanci své nároky (výplatnice atd) u ÚP a ten se snaží sám vyzvat zaměstnavatele, aby uvedl komu a v jakých výších dluží a pokud tento tak neučiní, postupuje ÚP ve vyplacení dle zákona. Každopádně ten nárok tam je a zaměstnanci tak nemusí přijít o vše, jak by se nejspíš stalo, pokud by nebyl návrh vůbec podán, neboť na žaloby a jiné zřejmě nebude majitel záměrně vůbec reagovat.
Moc Vám všem děkuji za pomoc. Ještě mě šlo také o to, když majitel firmy zrušil telefon, emaily si sice přečte ale neodpovídá a
vůbec nedodal podklady za minulý prosinec,, vč inventury 2009
a dalších věcí co já s tím mám provést. Není uzávěrka a nic není ukončeno. Jestli to mám nechat a čekat až se ozve nebo co s tím.
Nenechává mě to klidnou. Díky všem za radu. Molly
Ve vašem případě zřejmě jde zřejmě o společnost s jedním společníkem, který je zároveň jednatelem. Vy buďte každopádně v klidu, péče řádného hospodáře a vyplývající odpovědnost je na jednateli. V minulém příspěvku mi vypadlo slovo "neomezená", čímž příspěvek ztratil význam jako reakce na předešlý. Z hlediska nároku na náhradu škody tedy jednatel odpovídá neomezeně.
Re: zmizelý majitel-do diskuze- ...
dostal jsem se dále:
předpoklady vzniku odpovědnosti:
-porušení právní povinnosti
-vznik škody
-příčinná souvislost mezi porušením a vznikem škody
co jsem projel, nikde není stanoveno- úmyslné porušení-
porušení ovinností ze zákona či ze smlouvy může být i opomenutím, alespoň mi to tak vychází, jak to vidí ostatní?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
20. 4. 2010 6:31
Dobrý den,
máte prosím někdo zkušenosti s tím, že majitel s.r.o. přestane s Vámi komunikovat, nepředá doklady k ukončení roku? Má i zaměst. na rodičovské a vůbec se o firmu nestará. Je ve velké ztrátě adost lidem dluží včetně mě, tak dělá mrtvého brouka. Poraďte co se v takovém případě dělá. Já jsem se s tím setkala prvně.Díky Molly