Dobrý den,
záleží na tazatelce. Ale měla by zvážit, zda nepůjde o zastřený pracovně právní vztah, tzv. švarcsystém. Zda nebude vykazovat znaky závislé práce, tj. kde bude práci vykonávat, s čí technikou apod. Více: Za švarcsystém hrozí pokuta až 300 000 korun. Jak se mu vyhnout a přesto ušetřit?
Dagmar Kučerová :)
Ona ale nepíše, že bude dělat DE firmě u které je zaměstnaná. Já jsem taky začla dělat účto při mateřské (na ŽL vedlejší činnost) a potřebovala jsem odpovědného zástupce. Tím chcete říct, že jsem mohla začít na DPP nebo DPČ, neschánět odpovědného zástupce, neplatit daně a sociální a zdravotní pojištění. Mě to připadá divné :o
Dobrý den,
paní v dotazu píše: Jsem zaměstnankyní u jiné společnosti, u které bych chtěla nastoupit i po skončení rodičovské dovolené. Bude tedy skutečně pracovat pro jinou firmu. Pobírání rodičovského příspěvku nikterak nebrání uzavření dohody u jiného zaměstnavatele nebo výkonu podnikatelské činnosti.
Jen bych ještě upozornila na § 304 zákoníku práce: Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovně právním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Znamená to, že v dohodě by bylo vhodné uvést jiný druh práce, případně požádat o souhlas. Zejména pokud by se jednalo o jiný pracovní vztah v době pobírání PPM.
Dagmar Kučerová
Zdravím, paní Martino. Až s tou firmou uzavře dohodu o provedení práce, tak v ní přece zaměstnaná bude. To, že je momentálně na mateřské, neznamená, že nemůže pracovat na dohodu v jiné firmě. Nemůže vykonávat práci jen v té firmě, ze které odcházela na mateřskou; pro kteroukoli jinou ale pracovat může.
Co se týče Vaší situace se započetím vedení účetnictví, bývalo by záleželo na domluvě mezi Vámi a firmou, které jste se to účetnictví chystala vést. Pokud by tato firma souhlasila s tím, že s Vámi uzavře dohodu o provedení práce na práci účetní, tak jste si podle mě opravdu nemusela zakládat živnost. Samozřejmě mám na mysli variantu, kdy tato firma by nebyla Váš stávající zaměstnavatel, u kterého jste byla před nástupem na mateřskou v pracovním poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 9. 2011 22:43
Dobrý den, momentálně jsem na mateřské dovolené a naskytla se mi příležitost vést daňovou evidenci pro plátce DPH a zpracovávat měsíčně mzdovou agendu (tudíž budu zpracovávat účetní doklady každý měsíc). Jaký pracovněprávní vztah by byl pro mne nejvýhodnější? Jsem zaměstnankyní u jiné společnosti, u které bych chtěla nastoupit i po skončení rodičovskéo dovolené.
A dále mám dotaz.... Je dohoda o provedení práce pouze na jednorázové práce a nelze ji v mém případě použít? Pokud nelze použít, mohu tedy každý měsíc uzavírat novou a novou dohodu o provedení práce?
Děkuji moc za odpověď.