DPČ-potvrzení o studiu

• (neregistrovaný)

20. 4. 2010 22:42

Dobrý den,
    zaměstnávám studentku na DPČ, v září mi oznámila, že ukončila studium, začala jsem jí strhávat ze mzdy minimální pojistné na ZP a odváděla jsme jej společně s běžným pojistným. Nyní (po více než půl roce) zaměstnankyně přinesla nějáké potvrzení o studiu s tím, že si špatně ukončila studium a celou dobu byla studentka. Neexistuje nějáká "promlčecí" lhůta na doložení této skutečnosti, nebo musím udělat zpětně opravné přehledy, nechat si to od pojišťovny vrátit a pak to vrátit jí? Nehledě na to, že to je práce navíc, tak mi v ZP oznámili, že kvůli podání opravných přehledů pravděpodobně budu muset podstoupit mimořádnou kontrolu.
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2010 9:00

RenataH (neregistrovaný)

Re: DPČ-potvrzení o studiu
      Nevím, zda jste povinna přepočítávat mzdu tak, aby nebylo odvedeno ZP z min. mzdy. Pokud máte v prohlášení v září napsáno, že ukončila studium (resp. nedodala vám potvrzení o studiu na další měsíce), pak jste odváděla správně a je to její chyba.
      Mimořádnou kontrolu nebudete muset absolvovat kvůli opravným přehledům (pokud byste opravdu mzdu přepočítávala a posílalal opravné přehledy), ale kvůli tomu, že po nich budete chtít zpět peníze. Nedávno jsem řešila podobnou situaci (resp. žádala jsem o vrácení přeplatku) a vysvětlili mi, že stačí, když si o přeplatek ponížím odvody následující měsíc. Tím se vyhnu té mimořádní kontrole.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).