Re: Směrnice k cestovním náhradám
Pokud jste podnikatelský subjekt, tak po vás rozpětí neplatí , to platí pro zaměstnance odměňované platem, nikoliv mzdou. U podnikatelské sféry platí minimální výše stravného, číslo vyhlášky není ve směrnici rozhodující (aktuálně se jedná o vyhl. č. 462/2009 Sb.). Pokud jde o obsah, záleží na tom, co chcete řešit )opisovat zákon nemá cenu).
Chceme použít horní hranici a toto ošetřit vnitřním předpisem.Podle předchozí účetní tohle stačilo ošetřit právě tímto vnitřním předpisem, abychom mohli používat právě horní hranice.Nebyli jsme si jisti, zda to tak může být, tak proto se ptám.Takže mi chcete říct, že veškeré cesťáky po zpátku, které nám počítaly už asi dvě firmy(také používaly horní hranice) jsou špatně????Bylo nám řečeno, že to je daňově uznatelné, když to máme ošetřeno právě tímto vnitřním předpisem.
Proč mi vkládáte do pera, co jsem nenapsala? jenom jsem vás chtěla upozornit, že stanovená horní hranice se vylučuje s podnikatelskou sférou. Výši stravného můžete dohodnout ad hoc s každým jednotlivým zaměstnancem pro každou pracovní cestu zvlášť, o vnitřní předpis se vůbec jednat nemusí.
Ne, máte to dobře. Předchozí účetní to tak nastavila kvůli daním. Můžete si dát do směrnice odkaz na horní rozpětí sazeb pro nepodnikatelskou sféru - z daňového hlediska je to totiž maximální sazba, kdy ještě nemusíte zaměstnancům přidaňovat ke mzdě (samozřejmě můžete dávat i méně až do té dolní hranice, kdybyste chtěli). A z hlediska firmy je to daňový náklad. Směrnici mít musíte, abyste popsali svůj způsob stanovení stravného (v ZP je nastaven jen širší rámec) samozřejmě v souladu a s odkazem na ZP a navíc u zahraničního stravného dejte odkaz na vyhlášku MF.
Nevím, zda jsem to napsala jasně, když tak napište.
>>>>Dobrý den,
>>>>mám ještě takový dotaz,
>>>>pokud budu mít udělanou vnitřni směrnici na cestovní
>>>>náhrady pro stanovení výše sazeb stravného
>>>>zaměstnanců,
>>>>mohu používat horní hranice sazeb???
>>>>Jsme podnikatelský subjekt.
>>>>A ještě, mění se nějak náležitosti směrnic nebo to
>>>>,jak by měla vypadat????
>>>>Mám totiž vzor, podle kterého to budu dělat, tak
>>>>jestli se jim můžu řídit.
>>>>Díky za všechny odpovědi
>>Chceme použít horní hranici a toto ošetřit vnitřním
>>předpisem.Podle předchozí účetní tohle stačilo
>>ošetřit
>>právě tímto vnitřním předpisem, abychom mohli
>>používat
>>právě horní hranice.Nebyli jsme si jisti, zda to tak
>>může být, tak proto se ptám.Takže mi chcete říct, že
>>veškeré cesťáky po zpátku, které nám počítaly už asi
>>dvě
>>firmy(také používaly horní hranice) jsou
>>špatně????Bylo nám řečeno, že to je daňově uznatelné,
>>když to máme
>>ošetřeno právě tímto vnitřním předpisem.
>
>Ne, máte to dobře. Předchozí účetní to tak nastavila
>kvůli daním. Můžete si dát do směrnice odkaz na horní
>rozpětí sazeb pro nepodnikatelskou sféru - z daňového
>hlediska je to totiž maximální sazba, kdy ještě
>nemusíte zaměstnancům přidaňovat ke mzdě (samozřejmě můžete
>dávat i méně až do té dolní hranice, kdybyste chtěli).
>A z hlediska firmy je to daňový náklad. Směrnici mít
>musíte, abyste popsali svůj způsob stanovení stravného
>(v ZP je nastaven jen širší rámec) samozřejmě v
>souladu a s odkazem na ZP a navíc u zahraničního stravného
>dejte odkaz na vyhlášku MF.
>Nevím, zda jsem to napsala jasně, když tak napište.
A o jakou vyhlášku se prosím u zahraničního stravného jedná?Pokud vím, tak u zahraničního stravného je stanovena pouze jedna sazba a k tomu je 40% stravného.
A stačí když mi směrnici podepíše pouze podnikatel???
Najdete zde nahoře na záložce Finance/cestovní náhrady. Jedná se o stanovení stravného pro příslušný rok pro příslušnou zemi. Ano, je to jedna sazba (proto ve směrnici pouze odkaz, že to stanovujete podle toho). K tomu jsou procenta kapesného (napsala jste to obráceně), kapesné je na rozhodnutí firmy, takže pokud ho dáváte, i toto musí být ve směrnici.
S použitými sazbami a hlavně s případným způsobem krácení stravného musí být seznámeni zaměstnanci (takže já si např. nechávám podepsat, že s tím byli seznámeni).
No a když nemám směrnici podepsanou od zaměstnanců, je to problém.Protože bych si všechny podpisy zaměstnanců musela sehnat po zpátku. U žádné směrnice jejich podpisy nemám a někteří zaměstnanci u nás už nedělají, mám tam vždy podpis jen zaměstnavatele.A ještě, mění se nějak to, jak má směrnice vypadat?Mám tady vzor směrnice, tak jestli se můžu touhle směrnicí řídit.
Vemte to takhle - na nic není striktní návod. Dávala jsem vám příklad, jak to děláme my. Musíte si vše vytvořit tak, abyste to případně uměli obhájit, mělo to logiku a zapadalo to do sebe. Jestli máte vzor, vycházejte z něho, případně si ho "vylepšete". Taky se dají koupit vzory směrnic - knihy nebo CD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
22. 4. 2010 11:49
Dobrý den,
mám ještě takový dotaz,
pokud budu mít udělanou vnitřni směrnici na cestovní náhrady pro stanovení výše sazeb stravného zaměstnanců, mohu používat horní hranice sazeb???
Na směrnici mám uvedeno, že horní hranice bude určená podla zákoníku práce č. 262/2006 Sb. v platném znění.
Mám zde uvádět i podle jaké vyhlášky jsou tyto sazby uváděny???
Jsme podnikatelský subjekt.
A ještě, mění se nějak náležitosti směrnic nebo to ,jak by měla vypadat????
Mám totiž vzor, podle kterého to budu dělat, tak jestli se jim můžu řídit.
Díky za všechny odpovědi