Re: sw -licence
V minulé účetní firmě-žádné směrnice nebyly, já jsme si nyní od letoška dodělala směrnice na přepočty cizích měn, cestovní náhrady, zam.benefity a na majetek-ale jenom na hmotný. na ten nehmotný jsme nějak nepamatovala...můžete mě poradit, co např. máte u Vás ve směrnici na Nehmotný majetek...od kolika evidujete drobný atd...
sw - je to sw, který umožňuje přístup do jakési databáze. Potom se ještě měsíčně platí poplatek za ten přístup a ten činí 880 kč za licenci. Takže bych asi opravdu měla mít v evidenci všechny 3 licence. Mám evidovat každou licenci zvlášť?
1/ Drobný nehmotný majetek /DrNM/, v tomto souboru se eviduje nehmotný majetek s dobou použitelnosti delší než jeden rok a vstupní cenou v rozmezí do Kč 60 000,- s DPH. Tento DrNM se podchycuje v OE, s uvedením čísel licencí. Při pořízení se účtuje přímo do spotřeby na účet 518. Za tuto evidenci zodpovídá zaměstnanec, kterému je to uloženo v pracovní náplni.
2/ Dlouhodobý nehmotný majetek /DNM/ - jde o soubor nehmotného majetku (vedeného analyticky k účetnictví v samostatném modulu) se vstupní cenou vyšší než Kč 60 000, - s DPH a dobou použitelnosti delší než jeden rok. Při pořízení se tento majetek prostřednictvím účtu 041 převádí na majetkové účty 01x. DNM se odpisuje dle odpisového plánu /viz dále/, obdobně jako DHM, účetním zápisem 551/07x.. Za tuto evidenci zodpovídá zaměstnanec, kterému to je uloženo v pracovní náplni.
Anko, děkuji, ty hranice 60 000 nemá to být bez DPH ??? (jsme plátci)
Tak to nacpu do OE drobného nehmotného - a tu druhou licenci, kterou předešlá účetní nezaevidovala, tedy dopíšu - tak to se musím ponořit do hafo dokladů, abych to dohledala - doufám, že mi jednatel alespoň naznačí rok-kdy to pořizovala, abych nemusela prohledávat -xy- let. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 4. 2010 16:17
Dobrý den, v roce 1999 pořízen sw s licencí na 1 počítač..hodnota 10000 Kč bez DPH. Při přebrání účta ho mám v evidenci nehmotného majetku a na účtu 013. Nyní v roce 2010 přikoupena další licence na další 1 počítač (nový přijatý zam-nec). Jednatel mi ale sdělil, že toto je již třetí licence. Takže vlastní sw s právem užívat ho na třech PC. Druhou licenci předchozí účetní nikde nezaevidovala. Já teď nevím, co s touto licencí...zda evidovat jako nehmotný drobný majetek...cena letošní licence je 8000 kč. Se sw opravdu bojuji a nevím kudy kam, i když zákon pročítám jako divá....nikam to nevede. Mám někde dodatečně do drobného nehmotného majetku zaevidovat i tu druhou licenci (až dohledám v letech minulých doklad) prosím poraďte, moc děkuji