Re: výkon jiné výdělečné činnosti
1. pokud zam-nec po práci chodí"na melouchy", může být postižen za neoprávněné podnikání, krácení daní a pod., pokud by se mu prokázal určitý rozsah prací a inkasovaných peněz.
Zam-tel tuto činnost nemůže nijak zakazovat, protože se ho to netýká.
2. Jiná věc je zákaz výkonu výdělečné činnosti zaměstnancem, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele-dle § 304 ZP(ale to není Váš případ- šlo by o tento problém např. firma vyrábí hračky a zaměstnanec si doma udělá v garáži dílnu a bude je vyrábět taky, nebo zam-nec si otevře řeznictví a sám pracuje v masokombinátu jako řezník apod.)
konkurenční doložka zahrnuje výkon činnosti shodné s činností zaměstnavatele.
Pokud je zaměstnavatel elektrikář, žádnou další elektriku si zaměstnanec po pracovní době neštrejchne.
Omezení konkurenční doložkou by mělo být zaměstnanci kompenzováno, zejména pokud je omezení po ukončení pracovního poměru.
teď nevím kdo v tom má ten mírný guláš!
Mám za to, že konkurenční doložka se vystavuje při přijetí zaměstnance, tudíž jsem na to ani nepomyslel. Nyní se jedná o zam, který je v pracovním poměru již několik let, vykonává profesi elektrikáře a po pracovní době dělá melouchy, pravděpodobně neoficiálně! Hlavním předmětem činnosti firmy je jiný obor. Toto je pouhý řádový zaměstnanec.
>>>konkurenční doložka zahrnuje výkon činnosti shodné s
>>>činností zaměstnavatele.
>>>Pokud je zaměstnavatel elektrikář, žádnou další
>>>elektriku si zaměstnanec po pracovní době
>>>neštrejchne.
>>>Omezení konkurenční doložkou by mělo být zaměstnanci
>>>kompenzováno, zejména pokud je omezení po ukončení
>>>pracovního poměru.
>>
>>ProsímVás,kupte si ZP a studujte-začněte s § 310
>>Konkurenční doložka a pak pokračujte dále.Máte v tom
>>mírný
>>guláš.
>
>teď nevím kdo v tom má ten mírný guláš!
dana01, neví, co je to konk.doložka
>Mám za to, že konkurenční doložka se vystavuje při
>přijetí zaměstnance,
konkurenční doložka se sjednává,(může být sjednána na zač.PP, ale i v jeho průběhu, před ukončením), její účinek nastupuje při ukončení PP, protože zam-nec se na základě dohody se zaměstnavatelem zavazuje, že po určitou dobu po skončení zaměstnání nebude atdatd..za to mu zam-tel kompenzujte penežité vyrovnání.
tudíž jsem na to ani nepomyslel.
U vás nejde o situaci, kdy by byla platná nějaká konkurenční doložka
>Nyní se jedná o zam, který je v pracovním poměru již
>několik let, vykonává profesi elektrikáře a po pracovní
>době dělá melouchy, pravděpodobně neoficiálně! Hlavním
>předmětem činnosti firmy je jiný obor. Toto je pouhý
>řádový zaměstnanec.
Takže Vám jeho melouchaření může být šumafuk, následky v případě problému si nese zaměstnanec sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
27. 4. 2010 8:24
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda může zaměstnavatel nějakým způsobem ( např. ustanovením v pracovním řádu) zakázat zaměstnancům (něbo je nějak omezovat), aby po pracovní době vykonávali stejnou činnost jako v naší firmě? př. elektrikář.
Domnívám se správně, že pokud nemá zaměstnanec oficiálně zřízenou živnost na stejnou práci, nebo nemá druhý pracovní poměr, tak ho nelze nijak omezovat!!
Pokud si po pracovní době chodí po kšeftech načerno, nikdo mu nic dokázat nemůže a tudíž ho nelze omezovat!
děkuji, myslím si, že to nelze, ale byl jsem nucený to prověřit!