Re: Elektronická fak. bez digitálního po
>Dobrý den, prosím Vás o radu:
>Přišla mi faktura emailem v PDF, ale nemá digitální
>podpis.
>Má ale veškeré náležitosti vč. razítka s podpisem.
>Prosím, můžu ji příjmout do účetnictví a nárokovat
>DPH, když nemá dig. podpis?
>Ani paní, ketrá ji vystavila mi pořádně neodpověděla,
>prý je to takto v pořádku, když je v pdf a že ji má
>takto založenou. Vůbec tomu nerozumím.
>Děkuji, za odpověď.
>Evička
AVy pracujete ve firmě jakao účetní?
>
Nepracuji, ale ani účetní ji takto nechce příjmout.
Vím, že nemusí mít razítko a ani podpis. Ptám se na ten dogitální podpis.....???
podpis. Ptám se na
>>ten dogitální podpis.....???
>tak pošlete účetní na školení nebo ji vyměňte za
>kvalifikovanější
pane Pájo, tady se paní ptá a nemusíte hned kritizovat. Přece se říká dvakrát měř a jednou řež.
Já se taky radši zeptám, když si nejsem jistá.
já nic proboha nekritizuji, ale když kvalifikovaná odpověď od znalé osoby zní, že na FA nemusí být podpis ani razítko, tak proč by tam měl být elektronický podpis? Nechápu.
Denně chodí FA od ČEZ, plynařů, za mobilní telefony a já nevím, od koh ještě, nikde není žádný podpis, a to ani elektronický, FA jsou platné, jsou uhrazovány, tak toto by snad účetní měla znát,nebo se mýlím?
Mohla bych se zeptat, kde v zákoně najdu oporu? Faktury mailem bez razítka a podpisu přijímám, ale ještě jsem se neodhodlala k tomu, abych nepodepisovala fakltury odběratelům ... polovina mi jich pak volá a požaduje podpis ... =11f) řeší podpisové záznamy na fakturách, které přijmu ... ale na jaký par. se mám konkrétně odvolat, abych nemusela podepisovat faktury odběratelům? A to řešíme jen zákon o účetnictví. Obracela jsem se na názor daňové poradkyně, která mi řekla, že kvůli DPH podpisy řešit nemusím, ale kvůli dani z příjmu MUSÍM mít všechny přijaté faktury podepsané ... jsem už z toho jelen a tady na diskusi mi názory připadnou půj na půl.
Pokud přijmete jako firma fakturu, musí ji ve vaší firmě někdo zkontrolovat po věcné stránce (jestli byla dodávka uskutečněna, práce vykonány). Tato odpovědná osoba tuto přijatou fakturu podepíše a účetní může zaúčtovat. Pro daň z příjmů je to postačující.
>>>>
.
>
>Chápu, ale jak to mám řešit s odběrateli, kteří chtějí
>fakturu s podpisem? Tzn. s těmi, kteří mi pošlou, že
>nesouhlasí, že jim budu posílat fakturu emailem.
To, že nechtějí mailem, ještě neznamená, že musí být razítko a podpis. Tak ji prostě pošlete poštou.
Já to řeším tak, že jim vysvětlím, že faktura je jenom vyúčtování, vpodstatě cár papíru, který sice potřebujeme jako daňový doklad pro DPH a jako účetní doklad do účetnictví, ale například u soudu bychom s ní nepochodili bez uzavřené smlouvy(závazné objednávky).
A že žádný zákon o faktuře neexistuje. Zákon řeší jenom náležitosti daňového dokladu(a tam není ani podpis, ani razítko), nebo náležitosti účetního dokladu a tam je to jakbysmet. Protože věcnou a početní správnost dodavatelské faktury mi SVÝM VLASTNÍM PODPISEM musí ověřit ta odpovědná osoba v naší fy, která zboží nebo službu ve skutečnosti přijal/převzal.
Když mi stále nevěří, tak jim navrhnu, že jim začnu posílat každý den mnou osobně podepsané faktury s mým osobním razítkem a s mým osobním číslem účtu- a s vymyšleným plněním za miliony, a pokud mi je nebudou platit, že je dám k soudu, a že na ně přijdou exekutoři:-) To už jim pak konečně dojde, že je to pěkná blbost, a že ta fa je fakt jen cár papíru, prostě vyúčtování. A tak nemusíme ztrácet peníze a čas posíláním poštou, protože si to posíláme pdf v e-mailu...
Na druhou stranu, někdo nechce posílat fa e-mailem, protože se mu je nechce tisknout, takže s někým se nepohne. Ale podpis a razítko tam nedávám i když to posílám poštou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
27. 4. 2010 9:27
Dobrý den, prosím Vás o radu:
Přišla mi faktura emailem v PDF, ale nemá digitální podpis.
Má ale veškeré náležitosti vč. razítka s podpisem.
Prosím, můžu ji příjmout do účetnictví a nárokovat DPH, když nemá dig. podpis?
Ani paní, ketrá ji vystavila mi pořádně neodpověděla, prý je to takto v pořádku, když je v pdf a že ji má takto založenou. Vůbec tomu nerozumím.
Děkuji, za odpověď.
Evička