Vyúčtování daně zaměstnancům

• (neregistrovaný)

27. 4. 2010 10:04

Dobrý den, přebrali jsme od jiné účetní firmy od 2/2010 účetnictví včetně mezd. Díky "informačnímu šumu" jsme meudělali vyúčtování záloh na daň ze ZČ do konce března. Mohu toto vyúčtování provést za měsíc duben a jaká to má úskalí?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2010 13:39

beta (neregistrovaný)

Re: vyúčtování daně zaměstnancům
      Dobrý den, šla bych do § 38i ZDP, který řeší lhůty pro opravy chyb. Všeobecně se tvrdí, že je možno vratku daně poplatníkovi vrátit jen do 31.3.násl.roku, tzn. v březnové mzdě. Nedomnívám se, že je tomu tak. Pokud z-ci podepsali DP a zažádali, doložili v termínu doklady, mají nárok na výplatu vratky od z-tele a mám za to, že je z-tel nemůže poslat na FÚ, aby si podali DAP, resp. může, ale není to správné, viz § 38i odst. 1) Poplatníkovi, kterému byla sražena daň vyšší, než je stanoveno, vrátí plátce daně přeplatek, pokud neuplynuly tři roky od konce zdaňovacího období, v němž přeplatek vznikl. Jaké to má důsledky, nedovedu posoudit, ve Vyúčtování vratku uvedete v dubnovém políčku ..., sama jsem pár vratek v dubnu vyplácela a FÚ na to nepoukázal. Naopak pokud byste vratku neprovedla, mohl by z-ec uplatnit stížnost, někde jsem to kdysi četla, najdu to, pokud budete chtít.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).