Re: Insolvenční řízení
Domnívám se, že zaměstnavatel může srážet pouze do výše přednostní pohledávky. 7000 Kč není povinných, na žádost může ins. soud stanovit při splnění určitých podmínek jinou srážku. Mrkněte do ins. zákona, zvláště §398 odst. 3 a 4.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/insolvencni/cast2h5.aspx
>>Dobrý den. Mám zam-ce v ins.řízení. Má stanoven
>>splátk. kalendář na 5 let, kde má spočítanou srážku ze
>>mzdy
>>/ z průměru čisté mzdy asi za 3 roky zpět/ ve výši
>>nezabav. částek z r. 2009 /zahájení řízení v
>>11/2009/ve
>>výši 7000,-- Kč. Pro letošní rok se nezabav. částky
>>změnili a zák. srážka nedosáhne na tuto výši. Srážka
>>činí
>>dle výše příjmu okolo 5500,-- Kč, v sezoně to bude
>>třeba více. Zam-nec má strach, že pokud nebude ze
>>mzdy
>>splácet oněch určených 7000,-- Kč bude na něho
>>uvalena
>>exekuce. Ins. správce mu řekl, že musí splácet částku
>>ze spl. kalendáře, jinak že to musí hlásit na
>>soud.Může mi někdo poradit jak s tím? Díky za všehny
>>reakce.
>Domnívám se, že zaměstnavatel může srážet pouze do
>výše přednostní pohledávky. 7000 Kč není povinných, na
>žádost může ins. soud stanovit při splnění určitých
>podmínek jinou srážku. Mrkněte do ins. zákona, zvláště
>§398 odst. 3 a
>4.
>http://business.center.cz/business/pravo/zakony/insolvencni/cast2h5.aspx
>No právě je mi divné, že mu to říká jeho ins. správce / no má z toho odměnu, ne dost malou/. Když prokáže, že mu srážím podle zákona vše co můžu! A ještě k tomu se každý rok mění výše nezabav. částek a platy stojí, tak srážky budou čím dál menší.Jinak děkuji za radu, do zákona se mrknu.
Místo §398 odst. 4 zkuste §407 odst. 3 se stejným významem pro dlužníka, tj. žádost dlužníka směřovaná ins. soudu, pokud ke korekci ve srážkách nedošlo ins. soudem od 1.1.2010 automaticky.
Nedochází ke korekci soudem. Mzdové účtárny mají každý měsíc počítat částku až do částky výše nezabavitelného minima a tu odvádět na účet insolvenčního správce, který je rozesílá věřitelům Dlužník musí za dobu 5 let splnit alespoň 30% zaplacení svých závazků.Někdy soud určí pevnou částku, např. 7
000,-Kč. Pak můžete napsat na soud, že zaměstnavatel nemůže splnit povinnost danou usnesením, z důvodu přechodného nízkého výdělku. Btw. správce má každý měsíc 750Kč bez ohledu na výši srážek:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
27. 4. 2010 10:10
Dobrý den. Mám zam-ce v ins.řízení. Má stanoven splátk. kalendář na 5 let, kde má spočítanou srážku ze mzdy / z průměru čisté mzdy asi za 3 roky zpět/ ve výši nezabav. částek z r. 2009 /zahájení řízení v 11/2009/ve výši 7000,-- Kč. Pro letošní rok se nezabav. částky změnili a zák. srážka nedosáhne na tuto výši. Srážka činí dle výše příjmu okolo 5500,-- Kč, v sezoně to bude třeba více. Zam-nec má strach, že pokud nebude ze mzdy splácet oněch určených 7000,-- Kč bude na něho uvalena exekuce. Ins. správce mu řekl, že musí splácet částku ze spl. kalendáře, jinak že to musí hlásit na soud.Může mi někdo poradit jak s tím? Díky za všehny reakce.