Dvě pojistky na stejné auto - může být?

• (neregistrovaný)

28. 4. 2010 8:02

Dobrý den,

zjistili jsme, že nám loni pojišťovák nezrušil starou pojistku na pojištění auta a my jsme platili pouze novou (u jiné pojišťovny). Teď přišla urgence za rok 2009 na tu původní, byla zrušena teprve k 1. 1. 2010. Chtěla bych dostat daňově náklady ještě do roku 2009, ale nejsem si ale jista, jestli může být stejná věc pojištěna 2 x (majetek), u pojištění osob to tuším nejde. (Jde o účetnictví.)
    Poradí mi někdo? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 4. 2010 8:40

alen1 (neregistrovaný)

Re: Dvě pojistky na stejné auto - může b
      U majetku, tedy i u auta můžete mít více pojistek současně. Má to háček, pokud nastane pojistné plnění, krátí se obě pojistky, tak, aby v součtu byla plněna škoda jen do výše hodnoty majetku.
      Zákonné pojištění na auto ale můžete mít pouze u jednoho pojistitele. havarijní můžete mít 2, i když to není obvyklé.

Jen pro info: životních pojištění můžete mít např. 100, když to budete schopna platit :-)) a nic se nekrátí.

• 28. 4. 2010 9:24

m. (neregistrovaný)

Re: Pro alen1
      Děkuji za informaci, vyplývá mi z toho, že ta druhá havarijní pojistka musí být nedaňová (pokud se krátí, aby v součtu byla výše náhrady jen do hodnoty majetku), asi by nám to financi neuznali, takže to nechám v letošním roce a nebudu opravovat celou závěrku. Máte stejný názor? Děkuji.

• 28. 4. 2010 9:49

alen1 (neregistrovaný)

Naopak, já bych tam nechala obě daňově. Ale pokud byste kvůli tomu měla opravovat celou závěrku, souhlasím.
      Daňově bych je tam nechala vzhledem k tomu, že je možné mít majetek pojištěný víckrát. Důvod může být např. pro výluky v pojistném plnění. Může jedna pojišťovna na základě pojistné události plnit, kdežto druhá ne. Ale není to ani návod ani běžná situace.
      V každém případě pokud byste to dávala daňově, je to obhajitelné, zákon o pojistné smlouvě to povoluje.

• 28. 4. 2010 10:11

m. (neregistrovaný)

Děkuji za názor, ale asi to nechám nedaňově, ne snad kvůli předělání závěrky, ač jsem líná, škoda každé koruny zbytečně zaplacené. Obávám se však, že dle zákona o pojistné smlouvě jsme měli obě pojišťovny informovat o vzniku dalšího pojištění, což jsme neudělali, neboť to byla vyloženě chyba našeho pojišťováka, který pojistku nezrušil, snad se mu na to vztahuje jeho pojištění odpovědnosti (ale v rámci dobrých dlouholetých vztahů to po něm chtít nebudeme). Jde mi o to, že by se v tom určitě rýpali financové z důvodu, že je to poslední doklad a jsou kvůli němu opravy, asi bychom to neustáli, auto bylo staré, hned v lednu prodané za pár šupů. Přesto moc děkuji, ráda čtu i Vaše další rady, protože jsou opravdu kvalifikované.Mějte se hezky.Milena

• 28. 4. 2010 8:42

alen1 (neregistrovaný)

Re: Dvě pojistky na stejné auto - může b
      viz zákon o pojistné smlouvě

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).