Re: Nemocenské pojištění OSVČ platit,neb
Taky jsem tak uvažovala, že stejně nemůžu marodit ap.- soukromě účetnictví - ale letos jsem to nějak přehodnotila. Loni totiž nastala zásadní změna v nemoc. OSVČ - dřív se fakt nic moc nedotalo, ale nárok na nemoc. vzniká po 3 měsících od přihlášení k nemoc.poj. Min. platba zálohy na nemoc.-dobrovolná- je 56,-, to nic vlastně není ale budete v přihlášený. Ale lze s tím už něco dělat v případě, že by člověk skutečně třeba dlouhodobě onemocněl nebo plánoval nějké zákroky atd. V tomhle případě je možný si začít platit vyšší zálohy- max. je 1006,-, alespoň 4-5měs., pak nechat vystavit neschopenku a byla jsem svědkem, že po platbě asi 6 měs. těch 1006,- je pak nemocenská nad dvacet tisíc. Tohle
jsou trochu spekulace, ale je to možný v případech nemoci - nikdo nevíme.... A optimální normální zálohy na nemoc. jsou uváděny okolo 400,-Kč. Ale tabulky nikde neseženem, kolik z toho přesně nemoc.-tu počítá sociálka. Takže není na škodu být přihlášený - třeba za to min.56.-
Mě zase klienti hromadně odhlašovali nemocenské. Na krátkodobou nemoc to není (stejně prvních 14 dní zadarmo) a na dlouhodobou nemoc jsou pojištěni v rámci svých životních pojistek (nejenom neschopnost kvůli úrazu, ale dostanou náhradu i za chorobu).
Mě zase klienti hromadně odhlašovali nemocenské. Na krátkodobou nemoc to není (stejně prvních 14 dní zadarmo) a na dlouhodobou nemoc jsou pojištěni v rámci svých životních pojistek (nejenom neschopnost kvůli úrazu, ale dostanou náhradu i za chorobu).
Pokud si nebude platit nemocenské a vznikne mu dlouhodobá nemoc na několik měsíců, musí si v této době platit zálohy na SP a ZP. V případě platby nemocenského (alespoň min. 56,-), po dobu dlouhodobé nemoci v řádu několika měsíců si za tyto měsíce nemusí platit zálohy na SP a ZP - v rámci ročního vyúčtování si je odečte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 4. 2010 11:54
Poraďte prosím jestli má pro OSVČ cenu si platit nemocenské poj.
Marodit nemůžu a když už se to přihodí,dostanu stejně.....
slušně řečeno částku ani ne k přežití. Výši příspěvku na nemoc.poj.
si mohu stanovit sám??? ale kolik by to mělo být,abych tu nemoc přežil a neumřel spíš hlady. Nevím,jestli se to vůbec vyplatí,není lepší si na období případné nemoci sám šetřit,než to posílat????
děkuji za radu :-)