Re: odpis pohledávky do 30tis dle §8c
1) OP vytvoříte, ale jde o zákonnou OP, takže jde o daňový náklad.
2) Zaúčtování máte správně 558/391
3) Jsem přesvědčena, že nic nebrání v tomtéž roce zrušit ZOP (391/558) a pohledávku odepsat na 546/311 daňově. A to proto, že ZOP dle § 8c lze tvořit "ve zdaňovacím období" , tedy kdykoliv v průběhu roku.
Re: odpis pohledávky do 30tis dle §8c
No ano. To je princip tvorby daňových opravných položek dle §8c.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2010 9:51
Dobrý den
Ráda bych využila možnosti odpisu menších pohledávek podle § 8c . Můžete mi prosím poradit, jaký je postup ?
Na pohledávky , které splňují podmínku ( do 30 tis, 12 měsíců po splatnosti..) nejprve vytvořím opravnou položku 558/391 nedaňově ?, možno tentýž rok kdy chci odepsat.
Podle zákona o rezervách mám o takových pohledávkách vést samostatnou evidenci – to znamená nějaký seznam, nebo se mají zároveň zaúčtovat na nějaké podrozvahové účy?
Před promlčením pohledávky potom zruším tuto opravnou položku 391/558 ( případně odúdtuju z podrozvahy ) a zaúčtuju odpis pohledávky daňově 546/311 ?
Děkuji vám za radu