Re: Pojištění účetních (OSVČ)
Ať vám poradí nějaký dobrý pojišťovák, já mám u Pojišťovny ČS ale už skoro deset let, takže ceny dnes budou jiný. Mám na 260000,- za 2600,- ročně, spoluúčast 1000,-. Jednou proběhlo plnění - penále cca 4 200,- - zaplatili, ale chtěli pořád něco dokládat, jako kdyby si finančák (co doměřil penále po kontrole daně z.č.) něco vymýšlel. To vyměřené penále, které jsem požadovala dle zpráv o kontrole FU pak zaplatili. Jinou zkušenost naštěstí nemám. Ale bez pojištění bych ruhle činnost neriskovala. Zdravím
Já jen upozorním na to, že v případě, že účetní zpracovává jakýkoliv typ daňového přiznání (tzn. i DPH), tím nemyslím podklady, ale zpracování, pak pojišťovna škodu nehradí .
alen1, moc nerozumím, myslíte, že když špatně spočtu, tímpádem zapíšu chybně do přiznání, tak pojistka se na nic z toho nevztahuje? Nebo kdy? Vždycky musím udělat chybu já, pokud chci nějaký plnění. Ale je fakt, že asi nikdo přesně nevíme, co by z těchto pojistek hradili v konkrétních případech.Taky jsem byla zvědavá. Hradí samozřejmě jen penále.
>>>>>Zdravím všechny kolegyně a kolegy,
>>>>>
>>>>>možná je to trochu off-topic, ale zajímalo by mě,
>>>>>zda-li jste pojištěni pro výkon činnosti účetního
>>>>>poradce
>>>>>(pojištění odpovědnosti za škodu, pro účetní
>>>>>nepovinné, pro např. daňové poradce povinné).
>>>>>
>>>>>A pokud ano, u jaké pojišťovny, za jakých podmínek a
>>>>>za jakou cenu?
>>>>>
>>>>>A máte nějaké zkušenosti s uznáním nebo neuznáním
>>>>>pojistné události?
>>>>>
>>>>>Předem děkuji za všechny příspěvky.
>>>>>
>>>>>
>>>>>Honza
>>>>Zkuste se informovat na Svazu účetních. Já mám
>>>>pojistku přes ně. Ceny jsou podle obratu. Pojistná
>>>>událost
>>>>nebyla.
>
>alen1, moc nerozumím, myslíte, že když špatně spočtu,
>tímpádem zapíšu chybně do přiznání, tak pojistka se na
>nic z toho nevztahuje? Nebo kdy? Vždycky musím udělat
>chybu já, pokud chci nějaký plnění. Ale je fakt, že
>asi nikdo přesně nevíme, co by z těchto pojistek hradili
>v konkrétních případech.Taky jsem byla zvědavá. Hradí
>samozřejmě jen penále.
Myslím to tak, že když někde uvedete, že jste zpracovala DP nebo i ve smlouvě máte uvedeno, že zpracováváte( např. na přiznání v kolonce zpracovala), tak veškerá škoda tzn. penále se pojišťovnou nehradí - tedy v případě účetnictví a účetního poradenství.
Vychází se z toho, že odpovědnost na zpracování daní přísluší daňovému poradci dle zákona
Díky za všechny příspěvky. :-)
Poslal jsem e-mailovou poptávku do všech pojišťoven, které v ČR působí a hned jak dostanu odpovědi, buď sem dám nějaký příspěvek nebo zkusím napsat nějaký článek...
Jinak, jedna z informací, kterou od pojišťoven chci znát je uvedení (cituji z mé e-mailové poptávky):
- několik příkladů běžných (nejčastějších) situací, ve kterých se jedná o pojistnou událost a je vyplaceno pojistné plnění,
- několik příkladů běžných (nejčastějších) situací, ve kterých se nejedná o pojistnou událost a není vyplaceno pojistné plnění.
Odpověděly již téměř všechny pojišťovny a to buď s tím, že toto pojištění neposkytují nebo, že můj e-mail předaly kompetentnímu útvaru (pracovníkovi). Žádná konkrétní nabídka zatím nedorazila.
Honza
Můžu vás ujistit (a byla bych velmi překvapena v případě opaku), kdyby vám tuto informaci poskytli. Likvidátoři pojistných událostí se neradi vyjadřují písemně v příkladech, co se plní, už z důvodů zneužitelnosti.
Vím to, protože se mj. více jak 10 let tímto oborem zabývám ( tím nemyslím likvidaci poj. událostí)
dobrý den, také bych se přidala se zkušeností a také s malým dotazem. Jsem také pojištěná přes Svaz účetních, oni mají nějaké slevy u příslušné pojiš´tovny, ale zase se to vyrovná tím, že musíte zaplati svazu roční příspěvek. Nakonec jsme opravdu zvolila ten svaz, protže Vám i nabízí různá školení, která jsou v ceně do 1000 Kč, což je přece jenom o něco méně, než nabízí např. Verlag. Bylajsem také upozorněna, že na zpracování DAP se pojistka nevztahuje. Paní, která škody vyřizuje mi sdělila, že když už to účto udělám, tak většinou už to do těch kolonek nandám správně. Také mě upozorňovali, že vždy nejprve kontaktovat je (při škodě) a že se mnou žádost o proplacení škody sepíší. Tz. vždy to prý nějak napasují, že chyba byla způsobena nějakou chybou v účtu. A proto, mě trošku zděsil alen1....protože samozřejmě se do kolonek zpracoval vyplňuji já a uvádím svůj kontakt. Mám tam tedy vyplňovat jednatele??? Chyba přeci většinou vznikne v účtu....a následně špatně vyhotovím DAP třeba k DPH. Bez pojištění jsem také do účtování vůbec nechtěla jít, to jsem se fakt hodně bála. Prošla jsme zatím jen kontrolou DPH a vše O.K. Příjmovka ještě nic...ach jo. :-) Budu doufat a studovat co nejvíce to jde, abych těch chyb udělala co nejméně.
Pokud vím, na svazu účetních měli(nevím ještě jestli mají) metodiku zpracování škodní události. Tam to výslovně uváděli, nevím, jestli ten odkaz na internetu ještě najdu.
Právně by vám poradil Pája,jak je to když zpracováváte podklady.
Pokud zpracováváte soustavně celé daně, pak je tam problém.
http://www.svaz-ucetnich.eu/clenskeinfo.php tady to je,
vše jsem tenkrát pročítala a píší, že se v hlášení o škodě nesmí objevit, že účetní zpracovává DAP....ale že pochybil v účtování atd.... Jsem si toho vědomá, že pokud při sestavení DAP k dani z příjmu zapomenu vyloučit účet 513 a zapomenu navýšit základ daně..tak to je mi jasné, že nemohu chtít škodu, protože jsme udělala chybu v sestavení DAP (a na to se pojistka pro účetní nevztahuje) a tudíž došlo k chybnému výpočtu daně. Ale pokud udělám chybu v účtu (zapomnenu zaúčtovat přijatou fa, nebo jsme mohla zapomenout přeřadit v roce 2008 z odp.sk. 1a do 2 atd) měla by to být chyba v účtu. Následkem toho budou chybné výstupy z účta (špatně odpisy atd) a tedy špatně zpracované DAP. Věděla jsem, že poj. plnění bude asi vždy trochu problém, ale vzhledem k tomu, že svaz úetních má k tomuto účelu makléřku ze společnosti Greco, která mě svým telefonátem docela uklidnila, že se to vždy dá napsat šikovně, když se ví co a jak. Doufám, že jednou nebudu muset přebělovat moje jméno na přiznání k DPH a vymýšlet si tam někoho jiného....svým způsobem sw..pokud správně zaúčtuji fakturu a dám správný kód plnění ...tak právně propíše do formuláře. No tak uvidíme, jestli tazateli pošlou z pojišťovny nějaké příklady z plnění. To jsme také docela zvědavá. raději na to nemyslet a pracovat. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
3. 5. 2010 23:46
Zdravím všechny kolegyně a kolegy,
možná je to trochu off-topic, ale zajímalo by mě, zda-li jste pojištěni pro výkon činnosti účetního poradce (pojištění odpovědnosti za škodu, pro účetní nepovinné, pro např. daňové poradce povinné).
A pokud ano, u jaké pojišťovny, za jakých podmínek a za jakou cenu?
A máte nějaké zkušenosti s uznáním nebo neuznáním pojistné události?
Předem děkuji za všechny příspěvky.
Honza