Re: § 36a - různé názory-od kdy platnost
Má zpětnou účinost , jen se čekalo kdy vyjde.
Novela zákona o DPH vyšla ve Sbírce zákonů
3.5.2010 , Zdroj: Verlag Dashöfer
Dne 29. 4. 2010 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 120/2010 Sb.
Novela zákona o DPH má zpětnou účinnost od 1. 1. 2010 a její podstatou je vypuštění zaměstnanců (tj. osob, které jsou v pracovněprávním nebo jiném obdobném vztahu k plátci) z výčtu osob uvedených v § 36a odst. 3 zákona o DPH, vůči kterým je potřeba ve vybraných případech zdaňovat základ ve výši obvyklé ceny, přestože je požadována cena nižší.
Novelizací se vyřešily problémy zdaňování zaměstnaneckých výhod z plné ceny, nikoliv z ceny po slevě, jak tomu bylo do konce roku 2009. Po složitém legislativním procesu se zdaňování zaměstnaneckých výhod zpětně vrátilo ke stavu roku 2009. Pokud je tedy zaměstnanci poskytováno plnění (ať již dodávka zboží nebo poskytnutí služeb) se slevou, je základem daně z přidané hodnoty cena po slevě, nikoliv cena obvyklá. Tento stav platí zpětně od 1. 1. 2010. Z tohoto pohledu se tedy zaměstnanecké výhody celý rok 2010 zdaňovaly z požadované ceny a k žádné změně oproti roku 2009 vlastně nedošlo.
paní Jano, vy mě děsíte....na stravenky se snad par.36 nevztahuje....nemáte na mysli nějaké vstupenky, které prodáváte zam-cům za zvýhodněnou cenu ??? Prosím o vysvětlení, případně o uklidnění :-) nebo to se mnou sekne :-) díky
2010 Sb.
>>>požadována cena nižší.
>>>
>>>Novelizací se vyřešily problémy zdaňování
>>>zaměstnaneckých výhod z plné ceny, nikoliv z ceny po
>>>slevě, jak
>>>tomu bylo do konce roku 2009. Po složitém
>>>legislativním
>>>procesu se zdaňování zaměstnaneckých výhod zpětně
>>>vrátilo ke stavu roku 2009. Pokud je tedy zaměstnanci
>>>poskytováno plnění (ať již dodávka zboží nebo
>>>poskytnutí
>>>služeb) se slevou, je základem daně z přidané hodnoty
>>>cena po slevě, nikoliv cena obvyklá. Tento stav platí
>>>zpětně od 1. 1. 2010. Z tohoto pohledu se tedy
>>>zaměstnanecké výhody celý rok 2010 zdaňovaly z
>>>požadované ceny
>>>a k žádné změně oproti roku 2009 vlastně nedošlo.
>>>
>>konzultovali jsme s FÚ, např. změnu u stravenek jsme
>>vyřešili
>>tak, že v řádném daňovém přiznání za březen jsme
>>odvod
>>dph
>>již ponížili a za měsíce leden a únor jsme udělili
>>dodatečná daňová přiznání + žádost na vratku dph.
>
>paní Jano, vy mě děsíte....na stravenky se snad par.36
>nevztahuje....nemáte na mysli nějaké vstupenky, které
>prodáváte zam-cům za zvýhodněnou cenu ??? Prosím o
>vysvětlení, případně o uklidnění :-) nebo to se mnou
>sekne :-) díky
ze zákona byl od dubna vypuštěn z § 36a/ základ daně ve zvláštních případech,kdy základem daně je cena obvyklá,jeli zdanitelné plnění uskutečněno pro osobu z
odst. 3d/ osoby, které jsou v pracovně právním nebo jiném vztahu k plátci.
Vloni jsme dělali odvod dph ze stravného jen z částky, kterou zaplatil ve skutečnosti zaměstnanec, leden, únor , březen 2010-od novely se dph odváděla z ceny obvyklé, tedy ne z toho co zaplatí zaměstnanec , ale z ceny bez slev,(DPH víc) a ted se to zase vrátilo
na původní verzi. Proto jsme za tři měsíce odváděli víc - do té doby
než zrušili povinnost zpětně od 1.1.2010 - pro osoby v pracovněprávním vztahu k plátci
Jani tohle chápu, ale vy asi zam-cům zajišťujete stravování v jídelně, tz, že si hradí částečně obědy, které zajistíte třeba v nějaké závodní jídelně. To znamená, že máte přijatou fakturu za jídlo, kde je obsaženo DPH a následně to zam-cům přeprodáváte za třeba poloviční cenu. Ale nákup stravenek (Ticketpro atd.) jsou přece ceniny bez DPH. Možná pletem páté přes deváte, já o koze a vy o voze. :-) Mě zmátl Váš výrok : "změnu u stravenek" jsme si vyložila, že poskytuje zam-cům klasické stravenky (ceniny), kterými mohou platit kdekoliv v obchodě nebo restauraci.
Omlouvám se já, napsala jsem to blbě s těma stravenkama,
myslela jsem samozřejmě jídelnu a příjmy od zaměstnanců za obědy,
že nyní odvádíme dph jen z toho co nám oni zaplatí za oběd jako to bylo dříve, ne z ceny bez slev.
ještě jednou se omlovám, promiňte.hezký den
Jani UFFF, neomlouvejte se, já jsem se raději zeptala, nikdy člověk neví, zda jsem něco neprošvihla. Také hezký den !! A konkrétně Vaše příspěvky mi hodně pomohly pochopit EU - takže k Vám mám úctu a i těch pár minut lehkého stresu jsem Vám velmi ráda odpustila. Děkuji ještě jednou za dobré odpovědi ohledně DPH a EU
Dobrý den,
mám dotaz na Janu N.
Proč jste podávala opravné daňové přiznání na leden a únor , proč jste si neudělala jen interním dokladem opravu a DPH si nenárokovala v běžném daňovém přiznání za 3/2010.
Ptala jsem se na to svého daňového poradce , a ten mi řekl, že nemám podávat opravné DPH , ale upravit si to v 3/2010 nebo 4/2010 , podle toho , kdy to vyjde ve sbírce.
Děkuji za odpověď. Jen abych neměla něco špatně.
Protože dph už je odvedená v lednu a únoru FÚ , nemůžu si ji
vzít sama zpět , musím požádat o vrácení se žádostí.
Nikoliv opravné, ale dodatečné .cituji z novely:
"pokud plátce v období od 1.1.2010 do data účinnosti novely
zákona o DPH postupoval podle platného zákona a odváděl DPH za základu daně odpovídající rozdílu mezi cenou obvyklou a cenou sjednanou, může provést opravu takto odvedené daně podáním DODATEČNÉHO daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterých plnění uskutečnil "
ještě doplním , co jsem psala v předcházejícím textu-podávali
jsme tři dodatečná za leden , únor , březen + 3 žádosti o vratku,
správce daně potvrdil správnost a vrátí peníze na náš účet uvedený na žádosti o vratku. nám to dělá desetitisíce, tak si myslím,že se vyplatí to státu nenechat. hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
4. 5. 2010 8:49
Dobrý den,
v diskuzi jsem našla různé odpovědi, takže mi to stále není jasné...jeden názor je, že změna platí od 29.4., další, že má zpětnou účinnost - tedy od 1.1.2010, a já sama bych to pochopila, že platí od 9.3.2010.
Poradíte někdo ???