Re: Nezaslání výplaty - mateřská
>Dobrý den,
>
>jsem na mateřské dovolené a zaměstnavatel mi nechce
>proplatit dovolenou ani roční zúčtování. Po několika
>urgencích mi poslal asi jen třetinu peněz. Výplatní pásku
>mi také nechce zaslat. Chci se zeptat zda mám nárok
>dát mu výpověď s tříměsíčním odstupným, popřípadě jak
>mám postupovat.
>
>Děkuji
Jste opravdu na mateřské dovolené? Nejste na rodičovské dovolené? Proplatit dovolenou vám zaměstnavatel nesmí, to je možné pouze při ukončení PP. A s ročním zúčtováním - jste si jistá, že vám nějaký přeplatek vyšel? BYlo by potřeba mít více informací, abychom mohli vše posoudit
>
Výplatní pásky není povinen zasílat, je povinen Vám ji předat, tak si pro ni dojděte. Zároveň si vezměte potvrzenou kopii žádosti o čerp. dovolené ihned po MD a řešte přímo s ním. Ono záleží na slovíčkách, takže je třeba vidět přesně všechny písemnosti, které jste zam-teli předala (zda jste žádala o čerpání nebo proplacení D) a zda jste správně vyplnila daň. prohl. apod.
Žádala jsem skutečně o čerpání, vím že to bylo sepsáno správně, protože jsem to řešila s jinou mzdovou účetní. Se šéfem se sejít nechci, protože mě kvůli tomu slovně napadá. Nechal by si pro korunu řezat koleno, proto vše řeším písemně. Jsem z toho už špatná..
Obávám se, že vám nezbyde nic jiného, než zaměstnavatele navštívit (pokud není 100 km daleko) - vemte si k tomu třeba manžela nebo nějakého jiného svědka (před ním si třeba nedovolí vás slovně napadat). výpl.pásku si vyzvednout a na vše se poptat, případně vyzvednout v hotovosti
pokud máte zam-tele, tak dovolenou NESMÍ PROPLATIT, píšete, že jste na mat. dovolené /pobíráte tedy peněžitou pomoc v mateřství - od OSSZ v délce 28 týdnů/, tak si přečtěte Zák. práce - § 217 odst, 5. Napište písemnou žádost zam-teli, že žádáte o ČERPÁNÍ dovolené ihned po mat. dovolené. Budete mít nárok na čerpání zůstatku dov. z r. 2009 (pokud ho máte) + CELOROČNÍ nárok za r. 2010 (mat. dov. se pro účely dovol. bere jako odprac. doba). Poté požádejte /písemně/ o čerpání rodič. d. - max. do 3 let dítěte. Doufám tedy, že si nepletete mateřskou s rodičovskou dovolenou. To byste pak dovolenou čerpala až po návratu z rodičovské (byla by pokrácena). § 218 odst. 3 Zák.pr.
Pokud jste písemně požádala o RZD a vše doložila do 15.2.2010, potom nevidím, důvod, proč ho neprovedli. Nebo že byste měla tak nízký příjem za r. 2009, že nebylo co vracet (nezaplatila jste nic na zálohách)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2010 11:38
Dobrý den,
jsem na mateřské dovolené a zaměstnavatel mi nechce proplatit dovolenou ani roční zúčtování. Po několika urgencích mi poslal asi jen třetinu peněz. Výplatní pásku mi také nechce zaslat. Chci se zeptat zda mám nárok dát mu výpověď s tříměsíčním odstupným, popřípadě jak mám postupovat.
Děkuji