Re: nárok na mateřskou dovolenou
Obávám se, že pro vás platí toto (ze stránek MPSV):
U žen, jejichž pojištěné zaměstnání skončilo v době těhotenství, činí ochranná lhůta pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství tolik kalendářních dnů, kolik činilo toto jejich poslední zaměstnání, maximálně však 180 kalendářních dnů.
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů.
Tak bych řekla, že v tomto případě by se mělo načíst i předchozí zaměstnání.
Ještě najdu odst. 1
§ 15
(1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti (§ 57) nebo k nařízení karantény (§ 105) došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo
Já myslím, že by se měl připočítat i zbytek ochranné doby z prvního pojištění. Pokud ne, připadá mi to úplně na hlavu postavené, a podala bych na OSSZ žádost o odstranění tvrdosti zákona. Jaký je rozdíl mezi tím, jestli je někdo zaměstnán v jednom zaměstnání nebo jestli mu další zaměstnání navazuje?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
4. 5. 2010 20:37
Prosím o radu jestli mám nárok na mateřskou dovolenou, protože mi přislo z OSSZ že mi byl zamítnut nárok na MD.
od 1.12.2006-30.6.2009 pracovní poměr, změna zaměstnavatel od 1.7.2009-30.9.2009 nový prac. poměr. od 28.8.2009 pracovní neschopnost do 7.3.2009 a od 8.3. jsem nastoupila na MD
děkuji