Re: Mohu si úpravu okolo domu dát do nák
Vždy záleží na tom, jak kontrole z finančního úřadu zdůvodníte, že náklady byly nutné k dosažení a udržení Vašich příjmů. Tak jak to popisujete bych byla hodně opatrná a určitě bych daňově neuplatnila všechno. Mít kancelář doma je vždy problematické, jak uplatňujete náklady na ni? A třeba v daních z nemovitosti vyčleňujete tento prostor k podnikání a platíte z něj jinou daň?
Děkuji za informaci
Ne kancelář a dům nemám zahrnutý v účetnictví vůbec, jen jsem tam zahrnul vybavení kanceláře. V dani z nemovitosti také ne, to mne nenapadlo, že by to mělo být.
A pokud bych to dal jen jako odpočet DPH? bez toho abych to vše zahrnul do nákladů?
Nebo jak to udělat, aby to vyšlo co nejvhodněji pro mne?
Děkuji moc
Ještě to doplním.
Mám ŽL na výrobu ze dřeva, na pozemku mám dva dř.domky jako ukázku a kdybych ty terasy udělal, bylo by možno to oddůvodnit jako že to chci nabízet dál lidem při obědnání dřevostavby jako jejich okolí takže by to bylo jako ukázková tersa
Šlo by to tak??
Nemůžete zhodnocovat svůj soukromý majetek ( nemáte v obchodním majetku) - to nemáte dořešeno.
Pominu -li tuto část, pak
v případě terasy, by to bylo stejně pravděpodobně posouzeno jako práce na pozemku ( a pozemky se neodpisují ).
Jak již bylo uvedeno v judikátu "zhodnocení" pozemku např. zámkovou dlažbou, úprava plochy jako parkoviště nejsou stavbou a
náklady tedy nelze dát do účetnictví přímo a ani odpisem.
Výdaje takto zrealizované vstupují do ceny pozemku prakticky až při jeho prodeji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2010 9:08
Dobrý den, chci se zeptat na otázku monosti dání do nákladů úpravy okolo domu.
Jsem živnostník, bydlím v RD (zde mám podle ŽL sídlo podnikání), nyní potřebuji dodělat terasu a garážové stání.
Mohu dát tyto dostavby do účetnictví a DPH?
V domě mám svou kancelář, a některá jednání probíhají u mne doma, proto musím "zkrášlit" okolí a místo pro parkování zákazníků (ale i rodiny)?
Děkuji