Střídavá péče a daňové zvýhodnění

• (neregistrovaný)

6. 5. 2010 16:33

Máte prosím někdo již zkušenost s tím, zda správce daně při kontrole toleruje čestné prohlášení otce, že on si po celý rok neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě, které bylo svěřeno do střídavé péče obou manželů, tím pádem si uplatňuje po celý rok daňové zvýhodnění matka dítěte? Otec je OSVČ. Střídavá péče je nařízena tak, že se rodiče v péči střídají po 14ti dnech. Takže dítě je v průběhu jednoho měsíce v obou domácnostech. Řeší to někde zákon a mě to uniklo?
    Díky za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2010 21:28

Zdenka (neregistrovaný)

Re: Střídavá péče a daňové zvýhodnění
      Mám klienta /OSVČ/ který má dítě ve střídavé péči - po týdnu. Jeho ex-manželka je nyní na mat. dovolené, ale není znovu provdaná - žije s druhem, který si daň. zvýhodnění na dceru družky nemůže uplatnit. Klient předkládá každoročně čestné prohlášení bývalé manželky. Nemáme s tím u FÚ žádný problém.

• 7. 5. 2010 7:53

lola (neregistrovaný)

Díky za názor.Ptala jsem se z toho důvodu, že jsem se setkala s vysvětlením, je-li dítě, svěřené do střídavé péče, momentálně v domácnosti u jednoho rodiče, tak nemá společnou domácnost s druhým rodičem a ten si na něj nemůže uplatňovat zvýhodnění. To bych chápala v případě, že se pobyt dítěte střídá v období delším než 1 měsíc. No ale znáte jak si každý u nás vykládá zákony jinak.Např. že platí skutečnost, známá k 1. dni daného měsíce. No kdo to bude každý měsíc sledovat, u kterého rodiče je dítě vždy k 1.dni.

• 7. 5. 2010 9:53

RenataH (neregistrovaný)

Na školení i ve studijníhc materiálech je to uvedeno tak,jak říkáte : pokud soud určil střídavou péči, smí si každý rodič uplatnit daň.zvýhodnění na dítě pouze půl roku. Pokud ten druhý nemá z čeho uplatňovat, přijde o to. Tolik ze školení. Pokud to nějaký FÚ toleruje, pak postupuje proti tomu, co je v zákoně.

• 7. 5. 2010 10:38

Zdenka (neregistrovaný)

Nevšimla jsem si že by to bylo v zákoně. a pokud je něco uvedeno v komentáři popř. v nějakých Pokynech, není do nadřazeno zákonu. Tím netvrdím že nemáte pravdu. Jen jsem napsala že nám to FÚ uznává. První rok jim klient předložil kopii rozsudku, ze kterého je patrné že se jedná o strídavou péči.

• 7. 5. 2010 10:57

Anna (neregistrovaný)

>>>>>>Máte prosím někdo již zkušenost s tím, zda správce
      >>>>>>daně při kontrole toleruje čestné prohlášení otce, že
      >>>>>>on
      >>>>>>si po celý rok neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě,
      >>>>>>které bylo svěřeno do střídavé péče obou manželů, tím
      >>>>>>pádem si uplatňuje po celý rok daňové zvýhodnění
      >>>>>>matka
      >>>>>>dítěte? Otec je OSVČ. Střídavá péče je nařízena tak,
      >>>>>>že se rodiče v péči střídají po 14ti dnech. Takže
      >>>>>>dítě
      >>>>>>je v průběhu jednoho měsíce v obou domácnostech. Řeší
      >>>>>>to někde zákon a mě to uniklo?

>>>>>Mám klienta /OSVČ/ který má dítě ve střídavé péči -
      >>>>>po
      >>>>>týdnu. Jeho ex-manželka je nyní na mat. dovolené, ale
      >>>>>není znovu provdaná - žije s druhem, který si daň.
      >>>>>zvýhodnění na dceru družky nemůže uplatnit. Klient
      >>>>>předkládá každoročně čestné prohlášení bývalé
      >>>>>manželky.
      >>>>>Nemáme s tím u FÚ žádný problém.

>>>Na školení i ve studijníhc materiálech je: každý rodič uplatnit dítě pouze
      >>>půl roku. Pokud ten druhý nemá z čeho uplatňovat,
      >>>přijde
      >>>o to. Pokud to nějaký FÚ toleruje,
      >>>pak postupuje proti tomu, co je v zákoně.

pokud je
      >něco uvedeno v komentáři popř. v nějakých Pokynech, není
      >do nadřazeno zákonu. Tím netvrdím že nemáte pravdu.
      >Jen jsem napsala že nám to FÚ uznává. První rok jim
      >klient předložil kopii rozsudku, ze kterého je patrné že
      >se jedná o strídavou péči.
      Já myslím, že správci daně jde hlavně o to, aby se zvýhodnění na jedno dítě neuplatnilo dvakrát. S tím, že každý si smí uplatnit jen půl roku, bych váhala - takhle striktně to nevidím, dítě přece nebylo svěřeno do výhradní péče žádného z rodičů...
      S tím sledováním, u koho je dítě první den v měsíci, je problém u měsíčních záloh - tam lze uznat jen podle stavu na počátku měsíce. Pokud si ale žádný z rodičů v průběhu roku neuplatní a pak podají daňové přiznání, řekla bych, že není problém, aby si to rozdělili jak chtějí.
      Osobní zkušenost ale nemám.

• 7. 5. 2010 14:57

lola (neregistrovaný)

Můžete mi prosím sdělit číslo toho Pokynu, kde je uvedeno, že si rodič v tomto případě smí uplatnit zvýhodnění pouze půl roku. Nebo to jenom někdo vykládal na školení, že by to tak mělo být a ti co na školení nechodí a řídí se pouze zákony, tak mají smůlu.

• 8. 5. 2010 18:46

RenataH (neregistrovaný)

Mám před sebou pracovní pomůcku ze školení paní Kataríny Dobešové, kde je přímo napsáno :"v případě,kdy dítě bude žít střídavě v domácnosti jednoho z rodičů, může daňové zvýhodnění uplatnit každý z rodičů ve zdaňovacím období jen několik kalendářních měsíců a nebude-li jeden z nich mít zdeanitelné příjmy, daňové zvýhodnění na takové dítě nebude možné využít v plné výši "

• 7. 5. 2010 17:45

Zdenka (neregistrovaný)

Taky by mě zajímalo o jaké školení a jaké studijní materiály se jedná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).