Povinnost DAP?

• (neregistrovaný)

6. 5. 2010 20:35

Dobrý den,
    v roce 2009 jsem měla 2 souběžná zaměstnání. U prvního zaměstnavatele bylo podepsáno prohlášení, uplatněna sleva a u druhého nikoliv. Když jsem si zkoušela vypočítat, kolik jsem měla za rok 09 přeplatek na dani, tak mi vyšlo cca 150 Kč a proto jsem si nepodávala DP. No a ted nastává problém - vyřizuji si hypotéku a zde po mě chtějí kopii DP, jelikož jsem prý povinna si při souběhu zaměstnání podávat DP. Což mi přijde ale jako naprostá kravina, protože podle mého je to moje právo nikoliv povinnost. Když se přece rozhodnu, že těch 150 Kč nechci, tak DP podávat nemusím? Nebo se pletu? Můžete mě kdyžtak dát někdo odkaz na §, ve kterém by bylo uvedeno, že to není povinností, protože to chci předložit na firmu, která mi dělá hypotéku.
    Děkuji za informace

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2010 21:54

v.e.n.d.y.

Re: povinnost DAP?
      Zákon o daních z příjmů (je zde nahoře v liště), §38g, odstavec 2)
      (2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4).....
      ....říká kdo NENÍ povinen, ale Vy jste měl současně příjmy od dvou plátců, takže jste povinost skutečně měl a datum odevzdání DP byl 31.3.2010. Není rozhodující jestli Vám vyšel přeplatek, mohl vyjít i nedoplatek, který byste musel zaplatit. Doporučuji urychleně si vyžádat od všech zaměstnavatelů potvrzení o zdanitelných příjmech a vyplnit a odevzdat daňové přiznání. Hrozí Vám sankce od finančního úřadu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).