Re: DPH
>>>Prosím o pomoc.
>>>Vedoucí koupil os. automobil v Německu od firmy,
>>>která
>>>vykupuje auta (z bazaru). Tvrdí mi, že to auto bylo
>>>vykoupeno bez dph a tudíž mu ho prodali bez dph a že
>>>když ho u nás prodá( není koupeno do majetku firmy,
>>>ale
>>>jako zboží na prodej) odvede dph jenom z rozdílu ceny
>>>nákupní a prodejní. Přiznám se, že vůbec nevím která
>>>bije. Jestli mi může někdo poradit, jestli je to
>>>opravdu
>>>tak a který paragraf v zákoně o dph to je. Nevím
>>>jestli je to napsané srozumitelně, ale snad to někdo
>>>pochopí. Moc děkuji za každou odpověď.
>>
>>je to nákup plátce dph od plátce daně ?
>
>ano je, ale ten v tom Německu to koupil od neplátce.
domnívám se, že by se vás mohl týkat § 90/ 2 a 3 ZDPH,
kde se píše o zvláštním režimu, , kdy základem daně je
přirážka snížená o daň z přirážky. tato přirážka se stanoví jako rozdíl mezi prodejní cenou obchodníka a pořizovací cenou tohoto zboží.
jinak běžně vozy z EU dodaňujeme v přiznání dph na ř. 3 a 44 jako pořízení zboží z EU a pak při prodeji odvedeme 20% z celkové prodejní ceny.
Pokud obchodník pořídil z Německa od plátce ve zvl. režimu nebo od neplátce, pak nebude přiznávat daň na výstupu při pořízení. Dále bude prodávat ve zvl. režimu a odvede DPH pouze z přirážky nad pořizovací cenu. V takovém případě nesmí vystavit DD.
Pokud by nebylo pořízeno ve zvl. režimu, pak musí přiznat DPH na výstupu, lze uplatnit na vstupu při splnění obecných podminek a následně při prodeji vystaví DD a odvede DPH při prodeji.
Děkuji moc, ale ještě se jednou zeptám, jak podle faktury o nákupu zjistím, že bylo pořízeno ve zvláštním režimu. Ta faktura je stejná, jako když kupujeme ostatní auta. Vždycky je to plátce - plátce, faktura je bez DPH, já přidaním a oddaním a je to O.K. Ale teď opravdu nevím, jak doložím, že je to zvláštní režim. Ještě jednou moc dík.
Pokud nakupujete a prodáváte ojetá auta (starší jak 6 měsíců, a najeto více jak 6000Km) použijete zvláštní režim § 90 zákon o DPH - DPh se platí z rozdílu mezi nákupem a prodejem. Týká se to vozů koupených od neplátců DPH, nebo osob používajících zvláštní režim. U takto prodávaných aut se DPH nerozepisuje a na faktuře musí být uvedeno, že zboží je prodáváno ve zvláštním režimu dle § 90. Do svého daňového přiznání pak dáte do ř. 25.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 5. 2010 7:14
Prosím o pomoc.
Vedoucí koupil os. automobil v Německu od firmy, která vykupuje auta (z bazaru). Tvrdí mi, že to auto bylo vykoupeno bez dph a tudíž mu ho prodali bez dph a že když ho u nás prodá( není koupeno do majetku firmy, ale jako zboží na prodej) odvede dph jenom z rozdílu ceny nákupní a prodejní. Přiznám se, že vůbec nevím která bije. Jestli mi může někdo poradit, jestli je to opravdu tak a který paragraf v zákoně o dph to je. Nevím jestli je to napsané srozumitelně, ale snad to někdo pochopí. Moc děkuji za každou odpověď.