Re: účetní odpisy
Asi jsem se špatně vyjádřila, účetní odpisy mám v účetnictví na účtu 551 tj. snižují mi HV, v DP je uvádím na ř. 12. Pokud firma chce zvýšit HV o účetní odpisy uplatněné v účetnictví, jak to mám udělat. Co se týká dańových pro r. 2009 přerušíme odpisování, ale co s účetníma, které mám v účetnictví - nechceme je také uplatňovat.
Účetní odpisy vyjadřují skutečné opotřebení Vašeho majetku, měly by být v nákladech, abyste měli podklay ke kalkulaci Vašich prodejních cen a aby jste si vydělali na obnovu potřebného majetku. V daňovém přiznání v řádku 10 bude HV včetně těchto účetních odpisů, např. 100 000,-, ale na řádku 50, kde píšete rozdíl o který překračují účetní odpisy (např.20 000) ty daňové (které jsou tedy nula), napíšete 20 000 a rázem máte základ daně 120 000,-. Tedy tím pádem vyloučíte účetní odpisy z daňového základu.Než uděláte neuváženou věc, doporučuji konzultaci s nějakými odborníky...
Rozumím, ale zrušit účetní odpisy opravdu nepomůže. Zkuste tvorbu nějakých rezerv, vytvořte zákonem dané opravné položky k pohledávkám, popřemýšlejte zda máte vytvořeny veškeré dohadné účty pasivní na náklady, které ještě nedošly....a jinak je lepší přemýšlet již v průběhu roku a přizpůsobovat nákup a tím náklady dříve.
Tímto se ale dostanou do ještě větší ztráty! Dohadné položky, odpisy apod samozdřejně zaúčtovat musí, ale ne tvorbu rezerv a opravných položek(pokud nehrozí promlčení). Pro zvýšení HV (snížení ztráty) dopuručuji spíše prověřit rozpracovanost (zde se dá u některých firem kouzlit), zkontrolovat nákup majetku (drobný se dá časově rozlišit)podívat se na neuhrazené závazky...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 5. 2010 12:05
každý měsíc účtuji o účetních odpisech, rozdíl proti daňovým se uvede v DP, za r. 2009 je firma ve ztrátě, tj. nejen, že nebudu uplatňovat dańové odpisy, ale mohu někde v přiznání vyloučit i ty účetní a tím snížit ztrátu? Děkuji /jsem začátečník/