Re: máte správce sítě?
Kolegyně účetní nikdy správce sítě neměla a musela si vždy vše instalovat sama. Ta je ráda, že jí šéf vůbec dovolí koupit aktualizace ...Jinak se určitě hodně naučíte s počítačem, když Vás to bude nutit k tomu sednout a instalovat. Existují hot-line, kde také rádi pomůžou. A když to nepůjde, holt přijedou z firmy, od které máte software a udělají...
a mělo by to být i v popisu práce? Nic takového tam nemám. Pokud budu mít nový popis práce s novou náplní, tak bych také měla být jinak finančně ohodnocena, ne?
>>nezlobte se, ale při počtu 120 zaměstnanců ... co tam
>>vlastně celý měsíc děláte?
>
>
>Á, paní je asi nějaká vedoucí, ti si totiž náročné
>práce mzdových účetních neumí vážit.
>To už bych si tu za chvíli mohla dělat všechno sama.
>Třeba taky nakupovat materiál, vařit obědy nebo
>zametat, ne?
>
to klidně, ale k dotazu: správce sítě je odborník, který pečuje o počítačové sítě ve firmách, podle Vašeho dotazu Vám jde o Váš počítač - účetní, na kterém pracujete Vy a máte si zajišťovat základní péči o něj,jestli jsem správně popchopil, což beru jako normální. Něco jiného, kdybyste měli ve firmě 20 PC, propojenou síť a s tím spojené problémy,novinky, instalace, ochrana atd,.
>
>>>nezlobte se, ale při počtu 120 zaměstnanců ... co tam
>>>vlastně celý měsíc děláte?
>>
>>
>>Á, paní je asi nějaká vedoucí, ti si totiž náročné
>>práce mzdových účetních neumí vážit.
>>To už bych si tu za chvíli mohla dělat všechno sama.
>>Třeba taky nakupovat materiál, vařit obědy nebo
>>zametat, ne?
>>
>
>to klidně, ale k dotazu: správce sítě je odborník,
>který pečuje o počítačové sítě ve firmách, podle Vašeho
>dotazu Vám jde o Váš počítač - účetní, na kterém
>pracujete Vy a máte si zajišťovat základní péči o něj,jestli
>jsem správně popchopil, což beru jako normální. Něco
>jiného, kdybyste měli ve firmě 20 PC, propojenou síť a
>s tím spojené problémy,novinky, instalace, ochrana
>atd,.
Mám stejný názor jako pája.
>>
Nejde jen o můj počítač, ve firmě je několik počítačů, data přeposílám do účetnictví kolegyni na její počítač (už při těchto převodech míváme problémy, se kterými nám pomáhá právě náš správce sítě), výrobce programu provádí školení správců sítí, kde uvádí pojmy jako je konfigurace appletů, alerting, integrita konfigurační databáze a další, ničemu z tohoto nerozumím, navíc je tento kurz určen pro programátory a systémové pracovníky. Na tuto pozici se snad berou vysokoškolsky vzdělaní lidé, jak já k tomu přijdu?
Jsem plně na Vaší straně, protože se tímto zabývám. Není nutno mít třeba správce sítě na plný úvazek, ale při více počítačích je dobré mít externího odborníka, který se o to stará a je k dispozici při problémech.
Jsou sice účetní, které umí velmi zdatně s počítačema, ale jsou to spíše výjimky, někdy z nouze ctnost atd.
Některé programy dělají potíže již při instalaci, k tomu tisk ap. A když slyším slovo databáze, tak se na mě nikdo nezlobte, to není pro účetního.
No vidíte a tady se našli odborníci, kteří nikoho nepotřebují a zvládají levou zadní svoji profesi i počítače. A příjde jim strašně divné, že ostatní to neumí . I když já přece jenom v koutku duše pochybuji, že jsou tak zdatní a nepotřebují nikoho dalšího. To si tady jenom tak honily/i trika.
xxxxxxx
Plně s Vámi souhlasím - u nás taky nikdo není na údržbu počítačů, takže nejdříve jsme naháněli své odrostlé děti, které ovšem počase začaly brblat a jaksi neměly čas... ani se jim nedivím. V průběhu let jsem se naučila některé drobnosti zvládat sama, ... až nyní se konečně ředitel odhodlal k tomu, že rodinné příslušníky již nikdy více (jejich zásoba už stejně došla), ale na větší "akci" - např. reinstalace PC,.. vzít odbornou firmu. Ale fakt je, že když panu řediteli vysvětluju, jak se skenuje, učím ho jak s datovou schránkou, .... připadám si taky skoro "jako expert" -:))))... nedávno mi "rostla křídla" taky u mého očního lékaře, který měl fungl nový počítač na stole a jaksi se mu to kouslo, netisklo, nic... zkusila jsem, co se dalo a co jsem kdysi v začátcích s PC dělávala? Vytrhla ho ze zdi....tiskárnička naskočila, vytiskla i to, co původně nechtěla... a já jsem v očích pana doktora "počítačový expert". Takže pozor na ně, na experty...
Můj názor je, že má každý dělat to, co mu jde nejlíp, tedy mzdová účetní mzdy, správce sítě - má svoji náplň práce, je třeba mít sice základní dovednosti ohledně počítačů, nicméně odborné věci přenechme odborníkům.
Až bude mít paní mzdová špatně spočítané mzdy, protože místo aby studovala novinky, bude "zprovozňovat" výpočetní techniku, tak se nebude moct bránit - "to nešlo, já jsem musela dělat něco kolem počítačů a programů".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 5. 2010 12:24
Máte všichni ve firmě správce sítě nebo si veškerou údržbu programu a počítače provádíte sami? Náš správce sítě odchází a nového brát nebudem, vedení chce, abych si já, mzdová účetní (celkem mám 120 zaměstnanců), všechno dělala sama. Bojím se, že to nezvládnu. Jak to děláte vy? Může to po mě vedoucí vyžadovat?