Re: sleva na poplatníka-výhodnější?
Ne vždy je lepší podepsat tam, kde je větší příjem. Pokud máte někde příjem do 5.000,- a nemáte tam podepsané prohlášení, srazí vám srážkovou daň a ta se nezúčtovává. Proto je někdy lepší podepsat tam kde je méně než 5.000,- tam srazí zálohovou daň, u druhého zaměstnavatele kde je více než 5.000,- je automaticky zálohová a obě daně tak vstoupí do ročního zúčtování nebo přiznání a mohou být případně vráceny obě.
Re: sleva na poplatníka-výhodnější?
Je to případ od případu. Setkala jsem se s případem, že z-ec u příjmu do 5000 záměrně nepodepsal DP a danil zálohově u "hlavního" z-tele. Tím, že mu v PP při příjmu do 5000/měsíc byla sražena srážková daň, byla jeho daňová povinnost vyrovnaná, u z-tele požádal o RZ a byl spokojen. Pokud by u příjmu do 5000 podepsal DP, byla by mu srážena zálohová daň, u "hlavního" z-tele také záloha (při příjmu nad 5000) a v případě těchto souběžných příjmů, kde u jednoho nepodepsal, mu vzniká povinnost podání DAP na FÚ - a tomuto se chtěl z jemu známých důvodů vyhnout ... Někdo to má dobře spočítané a ví co dělá :) Takže pro někoho může být výhodný výše uvedený postup, u druhého jiný ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 5. 2010 13:24
Nastoupila jsem od 3.5.2010 na Dohodu o pr.práce, od 10.5. jsem sehnala práci na hlavní pr.poměr jinde.Co prohlášení poplatníka, je jedno, kde jej podepíšu? Myslím, že je lepší asi u současného zaměstnavatele,kde mi nějaká ta daň určitě vyjde, ne? Je nějaké pravidlo či ustanovení, že jej musí mít podepsané u prvního zaměstnavatele v měsíci když bude pro mě asi výhodnější podepsat jej kvůli odpočtu na dani jinde? Nepodepsala jsem jej zatím nikde.