Re: Propadne ŘD z roku 2008?
Ano souhlasím, dovolená propladla, protože ZP umožňuje čerpat jen po RD nikoli po další MD.
Díky, ale volala jsem si do jedné poradní firmy, kterou si platíme,a prý od roku 2007 platí nějaká vyhláška, podle které jí ta dovolená nepropadá, a když si o ni požádá, tak má nárok i tuto dovolenou čerpat. A ŘD z roku 2008 už ani nesmíme více krátit, jen za RD z roku 2008.
Já bych řekla, že buď jste té poradní firmě nedala všechny informace, nebo vám poradili jen tak od stolu, aniž by nad příslušným znění zákona přemýšleli.Pokud si pořádně sama přečtete ty §217 a 218, vyčtete, že dovolenou může čerpat po RD. Ale ona ji nečerpala, ona hned po RD šla na další MD.
V květnu 2008 po MD nepožádala o čerpání dovolené, tak platí :
Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené podle odstavce 1 ani do konce příštího kalendářního roku z důvodu čerpání rodičovské dovolené, určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené.
V půlce prosince 2009 je nástup na MD a tady platí, že :
Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené.
Tak že nemohl nařídit čerpání po RD, protože mu to ZP nedovolí, a může postupvat dál jenom takto:
Jestliže zaměstnavateli brání v určení čerpání dovolené podle odstavce 1 překážky v práci na straně zaměstnance uvedené v § 217 odst. 4 nebo naléhavé provozní důvody, je povinen určit tuto dovolenou tak, aby skončila nejpozději do konce příštího kalendářního roku, není-li v odstavci 3 stanoveno jinak.
(3) Nemůže-li zaměstnavatel určit čerpání dovolené podle odstavce 1 ani do konce příštího kalendářního roku z důvodu čerpání rodičovské dovolené, určí dobu čerpání této dovolené po skončení rodičovské dovolené.
Propadnutí dovolené se řeší tady:Neurčí-li zaměstnavatel, s výjimkou případu uvedeného v odstavci 3, zaměstnanci dovolenou podle odstavce 1 ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den. Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou podle věty první ani do konce příštího kalendářního roku, právo na tuto dovolenou zaniká.
Tedy s výjimkou toho, že nemůže čerpat z důvodů RD.
Tohle všechno je pitomost a nebo měli na mysli v té poradní firmě právě toto?
Nevím, co kde měli na mysli, my jsme ovšem na školení probírali přesně tenhle případ a školitelka upozornila, že v případě že po první RD nastoupí na novou MD, dovolená, která se měla čerpat (čili byla tzv. schovaná) po RD propadá. Protože tuto dovolenou - schovanou, lze čerpat jedině podle § 218 PO RD. Čili nikoli po další MD. Žádné další , že nesmí zaměstnavatel určit v době nemoci atd. zde neplatí, protože zde je jednoznačně stanoveno, že dovolenou určí po skončení RD, nelze-li - dovolená propadá.
Ale vidím, že zde zase bude několik právních výkladů a účetní se z toho mohou pominout. U nás nic nejde stanovit přesně.
No když to tak čtu pořád dokola , tak vlastně ona si nemohla dovolenou do konce roku 2009 vybrat nikoli z důvodu rodičovské dovolené, ale dokonce z důvodu další mateřské dovolené (od půli prosince) takže tenhle případ dokonce ani v ZP není. Čili podle mne měla možnost dovolenou vyčerpat ihned po MD. nepožádala si a potom další možnost ještě byla po ukončení RD v prosince 2009 před nástupem na další MD. Protože to by splňovala podmínku, že vyčerpá dovolenou PO RD. A protože vyjímka je vlastně jen k jedné RD, nemůže to být RD druhá, třetí.
Velice vám všem děkuji za názory, s kolegyní pečlivě čteme tuto diskusi, na další bádání máme ještě asi měsíc. Protože dotyčná paní se vším hned běží k právníkovi, chceme být připraveny- ne že bychom jindy nebyly, ale tento případ je pro nás oříškem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 5. 2010 7:22
Mám paní na MD, 1. MD od listopadu 2007, od května 2008 RD, nepožádala o vybrání ŘD. Další MD navazuje na RD - od půlky prosince 2009. Jde mi jen o to, jestli nevybraná ŘD, na kterou měla nárok za rok 2008, propadla, nebo ne. Pročetla jsem diskusi, taky § 217 a 218, ale není to úplně jasné a nechci udělat chybu. Paní končí MD v červnu a tentokrát si dovolenou požádá, tak mi prosím poraďte...Děkuji moc