Re: Rozsah vycházek při prac. neschopnos
Správně zde kolegyně píše, že těhotenství není nemoc, ale v tom případě pokud by nemělo být vůbec žádné omezení, pak by nemusela být ani pracovní neschopnost. Lékař jistě ví, co dělá, každé těhotenství není stejné, proto ho ani nemůžete srovnávat s kamarádkou, dcerou apod.
No vidíte, já jsem taky byla na neschopence v těhotenství a lékař mi dokonce žádné vycházky nenapsal s tvrzením, že těhotné stejně OSSZ nekontroluje. Statečně jsem pobývala u rodičů, cca 200 km od svého bydliště. Je fakt, že už to je pár let zpět.
All, ono něco jiného je vykonávat činnost a něco jiného je jít na procházku s dítětem. Třeba její činnost je takového charakteru, že by jí nějakým způsobem mohla ublížit a jak sama píše, procházky ji sám lékař doporučil. Mně spíše vadí, že kékař argumentuje tím, že to ze zákona není možné, což není pravda. Navíc, pokud máte doma tříleté dítě, je těžké mu poručit, teď nespi, protože maminka má zrovna vycházku a musíme jít ven..
To máte pravdu, já o tomto nepolemizuji, jenže i lékař pokud dá pracovní neschopnost, tak je oprávněn rozhodnout, že maminka by měla mít takový nebo makový léčebný režim. A ona je nemocná ne kvůli druhému dítěti, ale kvůli sobě, kdyby např. ležela v nemocnici, o druhé dítě by se taky musel starat někdo jiný. Takže argumentace dalším dítětem a jeho potřebami naprosto nesouvisí s nemocenskou a vycházkami těhotné ženy.
VYJÁDŘENÍ ČSSZ:
Podle platné právní úpravy je povolení vycházek, včetně jejich rozsahu a doby, zcela v kompetenci ošetřujícího lékaře, pokud zdravotní stav pojištěnce a stanovený léčebný režim vycházky nevylučuje. Stanovení neomezených vycházek právní předpis neupravuje. Rovněž také není normativně vymezena délka vycházek v rozsahu 4 hodin. V případech, kdy to povaha onemocnění vyžaduje, hodnotí ošetřující lékař zdravotní stav pojištěnce a dosavadní průběh onemocnění s lékařem okresní správy sociálního zabezpečení. Toto společné hodnocení obou lékařů se může týkat rovněž stanoveného léčebného režimu, povolení vycházek, včetně jejich rozsahu a doby.
Jestliže ošetřující lékař odmítá svému pacientovi povolit vycházky dle jeho požadavku, může pro to mít medicínské důvody, které je třeba respektovat. Do pravomoci ošetřujícího lékaře není oprávněn lékař LPS ČSSZ zasahovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
12. 5. 2010 10:46
Dobrý den,
jsem OSVČ. Minulý týden mi byla vystavena PN z důvodu rizikového těhotenství. Lékař mi stanovil vycházky na dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne se sdělením, že delší časový interval mi ze zákona povolit nemůže. Pochopila bych to, kdyby se jednalo o nějakou nemoc, ale těhotenství není nemoc. Protože se navíc starám o tříletého synka a chodíme spolu na procházky, na hřiště apod. (ty mi mimochodem můj lékař doporučil, pouze mi zakázal vykonávat namáhavé činnosti, zvedat těžká břemena atp.), moc bych potřebovala prodloužení vycházek. Ráda bych se proto zeptala, který zákon toto upravuje a pokud opravdu povoluje pouze 4 hodiny vycházek denně, jak je možné, že moje sestřenice měla při stejné diagnoze vycházky od 8 do 18-ti hod. a její kamarádka od 9-ti do 20-ti hodin - to by totiž dle slov mého lékaře odporovalo rozsahu stanoveném v zákoně.
Děkuji předem za odpověď
I. F.