Re: zajištění stravy v zahranici
Ne, nemůže to tak být. Musíte vyplatit přednostně stravné na základě cestovního příkazu! Je to přímo povinností zaměstnavatele a vždy má přednost stravné před stravováním. a fakturované stravné je daňový náklad. Nedávno jsem to zjišťovala, u daňového poradce, na Ministerstvu, na školení a všude se shodli na tom, že fakturované stravovaní je daňový náklad.
Nemůže. Stravné poskytnuté zaměstnanci bezplatně na služební cestě je pro zaměstnavatele daňovýn náklad (nezáleží na výši částky). U zaměstnance se nejedná o příjem ze ZČ - § 6 odst. 7 písm. a) ZDP. Zaměstnanec má nárok na zahraniční stravné. Toto by mělo být kráceno za dodržení podmínek stanovených ZP (seznámení zaměstnance před nástupem prac. cesty s výší krácení). Nelze nevyplatit žádné stravné. Max. výše krácení je uvedeno v § 170 odst. 5. Co se týká kapesného, na to nemá zaměstnanec právní nárok. Pokud ale zaměstnavatel vyplácí, pak se vychází z výše stravného, které by zeměstnanci náleželo před krácením z důvodu bezplatně poskytnuté stravy. Kapesné je pro zaměstnavatele rovněž daňovým výdajem. Pro zaměstnance se nejedná o zd. příjem.
ok, to chapu, ale kdyz zamestnanec souhlasi a nechce zadne stravne, je velmi loajalni vuci firme, tak je to nas problem, ze si nedame dalsi dan. N, ne ? a jak prokazuji zajisteni stravy v zahranici, aby bylo dan. ucinne ? staci hotelovy ucet, kde je napsane ubytovani a strava ? a to pujde cele do danovych N ? napr. majitel, ktery je zamestnanec firmy jezdi casto do zaharnici a doposud jsme udelali cestak kvuli potvrzeni a vyuctovani cesty, jizdne, letenky,...., ale stravu nevyplacime, nepocitame ani neuctujeme do dan. N.Jsme ted v ztrate, tak setrime...
Podle mého, pokud si zaměstnanec provede vyúčtování a nárokuje si starvné, musí stravné obdržet. Pokud si zaměstnanec nenárokuje (nepředá vyúčtování prac. cesty), pak nemůžete nic proplácet. Zaměstnanec je povinen podat vyúčt. prac. cesty do 10 dnů, ale nárok na proplacení podle § 329 ZP může uplatnit nejpozději do 3 let po ukončení pracovní cesty.
ano, on mi preda vypsany cestak,kde ma napr. hotovostni ubytovani nebo jizdne, ale stravne ne....
a jeste se chci zeptat, pokud jede zamestnavatel na sluzebni cestu do jineho mesta a donese hotelovy ucet, ktery si platil kartou /jedna se zas o majitele firmy-zamestnance/. co k tomu hotelovemu uctu jeste potrebuji ? je treba nebo lepsi vypsat take cestak, alespon na ucel jednani a takove ty vyjezdy atd ? nebo staji jen na dokladu mit napsane obchodni jednani s kym ?
Pokud se jedná o společníka, který pobírá mzdu a jede na prac. cestu, pak platí stejná pravidla jako pro každého jiného zaměstnance. Pokud má zajištěno ubytování a součástí ubytování je poskytnuto i např. jedno jídlo, pak jde o daňový náklad.
Pokud ale jde o fakturovanou stravu při obchodním jednání, pak jde o nedanový náklad. Pohoštění obchodních partnerů je součástí reprezentace společnosti.
Ano, toto chapu.
A kdyz prijede ze sluzebni cesty, kde donesehe hotelovy ucet, ktery platil kartou. Stravne nechce. Co s tim ? Mam vypsat cestak jen jako podklad k hotelovemu uctu s poznamkou, ze bylo hrazeno hotove nebo staci mit jen napsanou poznamku, ze obch. jednani s tim a tim primo na ucetnim dokladu, jak uctuji na zaklde hoteloveho uctu ? a pak viz kniha jízd ? nebo jak toto resit ?
1) Musí mít příkaz k pracovní cestě, kde bude uveden i účel prac. cesty.
2) Zaměstnancec si bude nárokovat (zpravidla 2. strana cestovního příkazu) pouze proplacení hotelového účtu za ubytování vč. např. poskytnuté snídaně. Doloží dokladem osvědčujícím, že hradil platební kartou. Nárok na stravné si neuplatní (pokud tedy nechce). Toto bude daňovým nákladem společnosti. Je vhodné mít alespoň nějaký zápis z obchodního jednání.
3). Pokud jde o proplacení např. obědu obchodním partnerům při obchodním jednání, pak se jedná o výdaj na reprezentaci a nelze toto uznat jako daňový náklad.
Uf, dekuji za podrobne info a trpelivost.
Jde tedy o to, ze i pokud mi donese sef pouze hotelovy ucet placeny kartou, tak si k tomu vzdy vytvarim cestak, kde mam jen vypsany ucel cesty, od kdy do kdy a mam odkaz napr. na fa, na ktere bylo fakturovane ubytovani hrazene PK. V podstate vetsinou ten cestak mam jen pro potvrzeni ucelu prac. cesty a podpisum
Ubytovani k cestaku uctuji na 512 a odecitam DPH. Muzu to tak mit ? prebirala jsem ted ucetnictvi a pred tim meli uctovane ubytovani na 518 a zadny cestak nebyl, jen na ucetnim dokladu napsane obchodni jednani. Myslite, ze mam dodelat zpetne alespon ty vypsane a podepsane cestovni prikazy ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
12. 5. 2010 13:26
Dobry den,
mam dotazek ohledne skoleni zamestnancu na slovensku.
se zamestnanci bylo domluveno, ze jim bude plne zajistene a zapalcene stravovani a ubytovani.
Dosla nam fa, kde je rozpis ubytovani a stravy celkem.
Do dan. N jsem dala ubytovani a stravne jsem spociala dle delky a dle sazeb co plati pro danou zemi. Cena za jidlo co mi vysla ze byla hrazena, ktera byla nad ramec co by mi vysel cestak, jsem uctovala na nedanovy. Stravne jsme uz zamestnancum zadne nevyplaceli. Muze to tak byt ?