Re: darovací smlouva-náležitosti-spěchá
Smlouva musí mít základní náležitosti, kdo daruje a komu a přesná indentifikace darované věci. Pokud se jedná o nemovitosti, musí tam být uveden výpis z katastru nemovitostí. Pokud se týká ceny, máte znalecký posudek na prodej nemovitosti a z této ceny lze vycházet. Ta Vám bude snižovat základ pro odvod daně z PFO. Uplatnit můžete ještě daň z nemovitosti(pokud jste ji platila). Daň z prodeje nemovitosti není odčitatelnou položkou.
Re: doplňující dotaz -spěchá
děkuji za odpověď ale trochu tomu nerozumím.Na Fú mi řekli že bych měla mít při darování nemovitosti zpracovaný znal.posudek nebo by ve smlouvě měla být uvedena hodnota daru tedy nemovitosti,tak nerozumím tomu že bych mohla použít posudek zpracovaný při prodeji ,kter´ý mi sloužil pro výpočet odvodu daně z prodeje nemovitosti.Tento posudek u sebe ale stejně nemám protože to zařizovala realitní kancelář a ta mi posudek do ruky nedala pouze za mne vyplnila daň.přiznání a odvedla daň.
Co se týká ponížení o daň to si tedy mohu ponížet pouze o platbu daně za příslušný kalendářní rok nikoli o tu daň z prodeje kterou jsem při prodeji zaplatila?
Podle mě je to uplně naopak. Daň z převodu ano, daň z nemovitosti ne. Další výdaj je "pořizovací cena" = odhadní cena v době darování, tu si můžete nechat udělat i teď, když jí nemáte.
Při prodeji darované nemovitosti si do výdajů pro daň z příjmů můžete dát: cenu zjištěnou v době darování (odhad lze udělat zpětně k datu nabytí), zaplacenou daň z převodu nemovitosti (při prodeji) a náklady spojené s prodejem (poplatky realitce, odhadci apod.).
moc děkuji za reakce,moc jste mi pomohli,takže nebude mít Fú problém když zadám zpracování posudku až teď tak abych zjistila hodnotu daru v době prodeje a tuto cenu pak mohu uvést do přiznání jako výdaj i když jsem za nemovitost fyzicky nic nezaplatila a dostala ji darem?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 5. 2010 12:35
dobrý den,prosím o radu jaké náležitosti by měla obsahovat darovací smlouva.Jde mi konkrétně o to jak by měl být a na základě čeho oceněn darovaný majetek pokud je ale darován mezi osobami v příbuzenském vztahu na něž se nevztahuje žádný odvod daně.
musí se udělat také v tomto případě znalecký posudek nebo to lze řešit formou dodatku kde bude majetek vyčíslen.Jde mi o to že darovanou nemovitost jsem prodala a vztahuje se na mne i daň z příjmu fyz.osob a tam si mohu upltnit výdaje a bylo mi řečeno že i když jsem nemovitost dostala darem měla by tam bát vyčíslena hodnota kterou si pak mohu odečíst od prodejní ceny a tím snízit základ pro odvod daně.Je možno si zde uplatnit i odvedenou daň z prodeje nemovitosti kterou jsem zaplatila: