Když zákazník zaplatí za jídlo stravenkou, tak daná OSVČ přijme stravenku jako hotovost, tzn. na konci dne ji má vykázanou v tržbách za hotové (ne ceninu). Poté když jde OSVČ nakupovat potraviny na vaření jídel, vezme si dané stravenky (výdej hotovosti z pokladny - NE cenin) a zaplatí stravenkami v obchodě (neplatí hotovostními penězi).
Takže přijaté stravenky od zákazníků za jídlo jsou v daňových příjmech (denní tržby) a vydané stravenky jsou v daňových výdajích (je jimi placeno v obchodech za nákup potravin).
Pokladnu si vede majitelka, takže má přehled o stavu peněz. Hotovost v pokladně ale nesedí, protože ta se skládá ze skutečně přijatých hotovostních peněz a ze stravenek... Lze takto účtovat pokladnu? Tzn. vést evidenci hotovostních výdajů a příjmů z pokladny, i když se část skládá ze stravenek, i když se stravenky neustále "točí" na nákupy potravin?
Děkuji za Vaši radu.
Markéta
Stát na daních neokradete ani neokradete sebe.
Ovšem není to zcela v souladu se zákonem o daních z příjmů, kde je uvedeno, že daňová evidence obsahuje údaje o majetku a závazcích. Z mého pohledu by bylo vhodné mít v rámci daňové evidence i evidenci cenin. Sice to bude vždy o jeden zápis víc, ale bude to správně.
Např:
Denní tržba v penězích: navýšení daňových příjmů a hotovosti
Denní tržba v ceninách: navýšení daňových příjmů a cenin
Nákup zásob za hotové: navýšení daňových výdajů a snížení hotovosti
Nákup zásob za ceniny: navýšení daňových výdajů a snížení cenin
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 9. 2011 10:53
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné účtovat o přijatých a vydaných stravenkách v této situaci: OSVČ provozuje restauraci, kde zákazníci platí za jídlo stravenkami. OSVČ poté vybrané stravenky použije na nákup potravin, takže je nikde neeviduje - tudíž neprocházejí ani daňovou evidencí. Přijaté stravenky jsou zohledněny v denní tržbě a ty vydané jsou zaúčtovány v DE pomocí dokladů z různých obchodů na nákup potravin.
Je tento postup správný?
Děkuji za odpověď.
Markéta