Re: Kombinované studium
Vzneste dotaz na Vaše studijní oddělení, zda Vám kombinované studium dává statut studenta. Tady Vám asi nikdo neodpověděl m. j. proto,že to neví.
Samozřejmě, takové věci se do telefonu nesdělují. Milé děvče,
předpokládám, že jste zdravá, tak se zvedněte ze židle a na úřady se holt vypravte osobně. Studium Vám ještě nezačalo, máte plno času, tak si to nechte všude vysvětlit, nikdo Vás neukousne, jsou na takové dotazy zvyklí a měli by být příjemní, tak se nebojte.
Snažila jsem se vám odpovědět, jak nejlépe jsem uměla. Sociální si platit nemusíte, to není povinné. V době, kdy jste nebyla studentkou, jste byla pojištěná z titulu DPČ. Pokud jste měla méně než 8000,- tak vám zaměstnavatel zdravotní pojištění strhával do minima, takže tam byste žádný dluh mít neměla. Na ZP se přihlaste jako osoba, za kterou je plátcem stát. Některé školy studenty hromadně přihlašují, některé ne. Raději se na své pojišťovně informujte.
Ptáte se na sociální dávky. Nevím jaké dávky a od koho jste pobírala, když jste studovala prezenčně. Pokud jste v té době na nějaké měla nárok, tak na tyto instituce bych se na vašem místě obrátila s dotazem.
Pokud máte odpracováno 12 měsíců v posledních 3 letech a vaše DPČ skončila, tak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože pro ÚP při kombinovaném studiu studentem nejste.
Pokud Vám ještě není 26 let, studujete na státem uznané VŠ a není to studium v programu celoživotního vzdělávání, tak máte statut studenta. V takovém případě je za Vás plátcem zdravotního pojištění stát. Což znamená, že když si nic nevyděláte nebo vyděláváte jen na dohodu o pracovní činnosti, nemusíte žádné pojištění platit. Když si něco vyděláte na dohodu o pracovní činnosti nebo v pracovním poměru, bude Vám sraženo pojištění pouze se skutečně dosažené mzdy (tzn. že nemusíte nic doplácet do minima). Na svoji zdravotní pojišťovnu ale zašlete potvrzení o studiu (nejlépe i s průvodním dopisem), abyste doložila veškerou dobu, kdy jste studentem a tedy pojištěncem státu. V měsících, kdy jste statut studenta neměla, nejste pojištěna státem a zdrav. pojištění musí být hrazeno alespoň 1080 Kč za měsíc.
Co se týká sociálního pojištění, jehož součástí je i důchodové pojištění, tak Vám bude do důchodu započítávána doba, kdy jste zaměstnancem a je z Vašeho příjmů sráženo sociální pojištění. Jinak pokud zaměstnání při studiu není, tak se myslím hovořilo o tom, že se do důchodu nebude započítávat doba studia od 18 let (ale nevím, zda to už platí).
Pokud Vám jde o nějaké sociální dávky, jako např. o přídavky na děti, tak o ty si musíte požádat a podle požadavků přiložit výdělky členů ve společné domácnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
14. 5. 2010 10:44
A když jsem tedy ted nastoupila znovu do prváku už jakoby potřetí na stejnou fakultu akorát kombinovaně tak MAM OPĚT NÁLEŽITOSTI JAKO STUDENT?
Když jsem tedy nebyla student a měla jsem dohodu o činnosti tak za mě platil všechno zaměstnavatel a já nemusel být na UP ani si nic platit sama?