Re: zákonný rezervní fond a.s.
Já bych řekla, že je to správně - zisk roku 2008 se rozděloval až v roce 2009.To že jste vytvořili vyšší nevadí zákon říká "nejméně", více tvořit můžete.Podívejte se do stanov, zda jste si sami nestanovili tvorbu na rámec zákona a pokud ne, tak ze zisku roku 2009 už tvořit nemusíte.
Mám jiný názor. Pokud stanovy neurčily vyšší rezervní fond, pak se dle OZ tvoří rezervní fond do výše nejvýše 10% základního kapitálu viz §217 OZ.
Pokud jste nevytvořili rezervní fond ze zisku roku 2008, pak tvoříte ze zisku roku 2009, ale nejvýše 200000,- Kč.
Tak a teď jobovka...
Především Vám děkuji za zájem.
Nyní jsem se dozvěděla, že dle rozhodnutí VH mělo být do rezervního fondu zaúčtováno mnohem méně peněz.. Cca 90.000,-.
Jenže pan předseda představenstva se neobtěžoval říct účetní!!!
Akciovku jsem nikdy neúčtovala takže nevím, že bych se měla po nějákých zápisech shánět :o(
Jak opravit? Účetnictví zavřeno, lze opravit letos?
V podstatě je to, ale porušení stanov, když se loni rozhodli, že to bude takto a je to jinak...
Poradíte?
za rok 2009 právě nebyl rozdělen dle zápisu (neměli jsme ho k dispozici) daň. poradce rozdělil jak bylo psáno výše 400 tis zák. rez. fond, zbytek = nerozdělený zisk.
účtování nerozděleného zisku: 431/428
tvorba rez. fondu: 431/421
Jako by zápis neexistoval, vím je to vše špatně nezajímat se o zápis z VH, ale pro mě je to opravdu poprvé...
Zápis z VH 2010 ještě nemám.
O těch 90.tis. jsem se dozvěděla nyní od předsedy představenstva, protože se chystá další VH, paní, která to připravuje chtěla odsouhlasit stav k 31.12.2009 právě s tím rez. fondem.
Za rok 2009 se bude konat - ano já to psala jako konání VH... Už se v tom asi pěkně plácám...
Takže:
Lze opravit účtování nyní v roce 2010 a rez. fond ponížit, protože za rok 2009 se v účetnictví vykazuje chybná částka?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
17. 5. 2010 12:53
Pročítám §217 obchodního zákoníku a něco mi není jasné
"Společnost je povinna vytvořit rezervní fond z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 20 % z čistého zisku, avšak ne více než 10 % z hodnoty základního kapitálu."
Firma vznikla 2008
základní kapitál 2 mil.
2008 zisk 420 tis. (rezervní fond nevytvořen)
2009 zisk 2.300 tis. Vytvořen rez. fond ve výši 400 tis.)
A Teď mi nejde do hlavy jak udělat minimálně 20% za zisku a přitom nepřesáhnout 10% základního kapitálu.
Asi je tam něco s tím prvním rokem kdy a.s. vykáže zisk, ale moc tomu nerozumím.
Může mi prosím jen někdo říct, že to jak to mám vyčísleno je dobře nebo špatně?