Výzva k podání DP - aukce

• (neregistrovaný)

17. 5. 2010 14:18

Dobrý den,
    dnes jsem obdržela výzvu k podání daňového přiznání za rok 2008, jednalo se o prodej na aukčním portálu Aukro.cz (období prodeje říjen - prosinec).

Konkrétně šlo o prodej soukromých věcí (tj. oblečení, kabelky, obuv, kosmetika - to, co bylo u mne nevyužito + zhruba v období listopadu + prosince to bylo několik mobilních telefonů a bižuterie zakoupených v Číně, čemuž odpovídala nejen kvalita, ale i cena.

Celkový obrat za toto období byl zhruba 35 - 40 tis., můj "zisk" činil cca 10 tis., ale z kterého jsem ale zaplatila poplatky za vystavení aukce - cca 6 tis. Kč, proto jsem tento prodej přerušila.

ŽL nemám a ani jsem neměla, jelikož jsem se na tuto problematiku ptala a bylo mi v té době sděleno, že při takovém příjmu ŽL nepotřebuju.

Chtěla bych požádat o radu, jak v této situaci postupovat? Mám FÚ celou situaci vysvětlit tak, jak jsem to udělala v tomto příspěvku nebo mám podat daňové přiznání a třást se, jaké následky z toho vyplynou?

Děkuju za odpověď, Markéta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2010 14:35

Oath (neregistrovaný)

Re: Výzva k podání DP - aukce
      Pokud se ta částka nezměnila, tak si za rok můžete takto vydělat max. 20.000,--/rok, to jste bohužel přesáhla téměř dvojnásobně, takže podle mě máte povinnost tenhle příjem zdanit:-(.

• 17. 5. 2010 15:35

D.V. (neregistrovaný)

Řekla bych, že se v tomto případě jedná o prodej movitých věcí a příjem z prodeje je osvobozen dle § 4 odst. 1 písm.c zákona č.586/1992 Sb. - dle mého názoru Vám nevznikla povinnost podat přiznání (pokud se tedy nejedná o pravidelný nákup a prodej za účelem zisku, což už by se dle mého posuzovalo jako podnikání).

• 17. 5. 2010 15:33

HanaB (neregistrovaný)

>Dobrý den,
      >dnes jsem obdržela výzvu k podání daňového přiznání za
      >rok 2008, jednalo se o prodej na aukčním portálu
      >Aukro.cz (období prodeje říjen - prosinec).
      >
      >Konkrétně šlo o prodej soukromých věcí (tj. oblečení,
      >kabelky, obuv, kosmetika - to, co bylo u mne nevyužito
      >+ zhruba v období listopadu + prosince to bylo několik
      >mobilních telefonů a bižuterie zakoupených v Číně,
      >čemuž odpovídala nejen kvalita, ale i cena.
      >
      >Celkový obrat za toto období byl zhruba 35 - 40 tis.,
      >můj "zisk" činil cca 10 tis., ale z kterého jsem ale
      >zaplatila poplatky za vystavení aukce - cca 6 tis. Kč,
      >proto jsem tento prodej přerušila.
      >
      >ŽL nemám a ani jsem neměla, jelikož jsem se na tuto
      >problematiku ptala a bylo mi v té době sděleno, že při
      >takovém příjmu ŽL nepotřebuju.
      >
      Asi takhle:
      Pokud se jednalo o prodej soukromých věcí, nezdaňujete nic, je to osvobozeno dle §4 odst.1c). Důkazní břemeno je na vás, asi bude záležet, kolik těch věcí bylo, píšete i mobilní telefony apod., nebývá zvykem, že má někdo doma x mobilních telefonů..
      Pokud jste ty věci nakupovala za účelem dalšího prodeje, pak je úplně jedno, jaký příjem vám z toho poplyne, naplnila jste znaky podnikání, soustavnost apod. a měla jste mít ŽL a podat přiznání..
      >Chtěla bych požádat o radu, jak v této situaci
      >postupovat? Mám FÚ celou situaci vysvětlit tak, jak jsem to
      >udělala v tomto příspěvku nebo mám podat daňové
      >přiznání a třást se, jaké následky z toho vyplynou?
      >
      >Děkuju za odpověď, Markéta

• 18. 5. 2010 8:53

Vladimír 2

Bez znalosti podrobností a hlavně konkretních čísel nelze
      zřejmě bezchybně poradit. Z vašich údajů vyplývá možnost:
      zhotovit soupis (jistě není problém) těch " soukromých věcí" včetně hodnoty příjmů spadajcích pod §4 ZDP = osvobozeno.
      Dále soupis věcí "mobilních telefonů a bižuterie zakoupených v Číně," včetně nákupních cen a k tomu odpovídajících příjmů s přesnou návazností na další výdaje = poplatky za vystavení aukce (ta jistě budou menší než vámi uvedených 6 tis.) Pouze tyto údaje = příjmy dle § 10/1/b a výdaje (nákupy §10/5 + poplatky§10/4) uvést v daň. přiznání pod § 10 = ř 40 DP.
      Daňové přiznání podat musíte (viz výzva) a daň zaplatit taky.
      §10/3/a (20000) se na to nevtahuje. K výzvě z FÚ odpovězte
      a přiložte k odpovědi i výpočty co patří do §4 = osvobozeno a co patří pod § 10 = zdanitelné. Soiučasně s tím pošlete i DP a uhraďte daň.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).