Re: zaměstnankyně a konec rodičovské
personalista nejsem, pracuji ve středně velké firmě a zpracovávám celé účetnictví včetně mezd... ale jelikož si nejsem na 100% jistá postupem, tak se raději ptám.... S takovýmto případem totiž nemám zkušenosti, takže proto můj dotaz.
16 KD ale nemáme práci …. Poradíte mi
>>>>prosím
>>>>Vás někdo?
>>>>A pokud bychom jí přece jen zaměstnali, tak jí musíme
>>>>nabídnout pozici a plat dle pracovní smlouvy a v
>>>>případě, že ji budeme chtít přeřadit na jinou pozici,
>>>>tak
>>>>musíme mít její souhlas?
>>>>A další otázka je ta, že má v pracovní smlouvě
>>>>napsáno
>>>>místo výkonu práce přesnou adresu naší provozovny,
>>>>která už v současné době není naší provozovnou. Máme
>>>>jí
>>>>sepsat oznámení, že místo výkonu práce se mění z
>>>>původní ………………. na …………….. a bude to oznámení stačit
>>>>bez
>>>>jejího souhlasu nebo musí být udělán dodatek?
>>>>Děkuji za rady
>>>
>>>
>>>Nevím jestli je to správně, ale já jsem po RD dostala
>>>výpověď k datu 3.narozenin dítěte a to dohodou z
>>>důvodu nadbytečnosti s 2 měs výpovědní dobou a
>>>odstupným ze
>>>zákona, vše jsem měla ve výpovědi uvedeno, jinak bych
>>>ji nepodepsala.
>>
>>Vy pracujete jako personalista (k tazatelce) ?
>
>personalista nejsem, pracuji ve středně velké firmě a
>zpracovávám celé účetnictví včetně mezd... ale jelikož
>si nejsem na 100% jistá postupem, tak se raději
>ptám.... S takovýmto případem totiž nemám zkušenosti, takže
>proto můj dotaz.
Pokud musíte řešit takovéto případy, zasloužilo by to od majitele několik školení ohledně zákoníku práce nebo výpomoc, ale v dnešní době je to patrně velmi těžké. Ale není to nic jednoduchého - rozhodovat ve věcech, kdy se může z-ec domáhat nároků z neplatného rozvázání pracovního poměru. A vy to chcete vzít na sebe, když nemáte žádnou zkušenost ?? Pokud má požádáno o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, je v ochranné době a nemůžete jí během této doby dát výpověď pro nadbytečnost, nehledě na to, že neříkáte, že je místo zrušené, ale že ji "jen" nechcete zaměstnat. A vaše další dotazy také zavánějí průšvihem. Být vámi, ať majitel osloví poradce či advokáta, nenechávejte rozhodnutí na sobě, není to jednoduchý případ, viz vaše dotazy.
netvrdím, že nemám žádnou zkušenost, jen s tímto případem je to pro mě trochu složitější - nicméně místo bylo zrušeno, proto výpověď pro nadbytečnost.. nevím, proč by další dotazy měly zavánět průšvihem = její souhlas s přeřazením na jinou pozici musím mít a ohledně změny místa výkonu práce si nejsem na 100% jistá, zda stačí jen oznamovací povinnost nebo dodatek podepsaný zam-telem a zam-cem...
No ale tohle jsou všechno základní a zásadní věci !! A z těch dotazů je patrné, že o tom nevíte nic. To buď musíte nastudovat v zákoníku práce nebo přenechat odborníkovi, to takhle po internetu těžko dáte dohromady, protože to chce opravdu dobrou znalost ZP. Např. to, že místo bylo zrušeno opravdu v době rodičovské dovolené NIC neznamená. V ZP jsou přesn uvedeny důvody, kdy zákaz výpovědi neplatí a zrušení místa k nim opravdu nepatří.
děkuji... víte já jsem zde 3.rokem a protože se jí pomalu blíží konec RD, tak zjišťuji co a jak... teď jsem koukala do její PS, která byla uzavřena v roce 2002 a již v roce 2004 se provozovna ve Zlíně přestěhovala z ulice A na ulici B, což však nemá zaměstankyně nikde v dodatku uvedeno... nicméně ona v této pobočce, která je pouze na jiné ulici, pracovala a na MD nastoupila až v roce 2005 a teď záleží jestli se to dá považovat za zrušení provozovny, když ona ji navštěvovala, jen bývalá účetní nenapsala dodatek nebo oznámení o změně místa výkonu práce.... Je to trochu více domotaný, ale já to musím bohužel rozluštit a dát vedení informace jak budeme postupovat...
Taky jsem si teď ten dotaz znovu pročítala - přicházela by v úvahu výpověď podle § 52 písm a nebo b (podle toho, jestli jste provozovnu zrušili nebo přestěhovali). Výpovědni doba 2 měsíce, odstupné 3měsíční, zúčtované do měsíce, ve kterém by naposledy Vaším zaměstnancem. Pokud byste chtěli, aby po rodičovské nastoupila, ale na jiné místo, než má sjednané v pracovní smlouvě, museli byste se na tom nejprve dohodnout.
Podívejte se na zákoník práce, § 53 odst. 1 písm d. Pokud je na rodičovské dovolené, nesmíte dát výpověď pro nadbytečnost. Pokud by se rušil zaměstnavatel nebo se stěhoval, tak ano. Ale pro nadbytečnost nelze. Dohodnout na skončení se můžete a pokud se dohodnete, prac. poměr pak skončí dnem, na kterém jste se dohodli. Ale výpověď jí dát nemůžete, na rodič. dovolené je protí ní chráněná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 5. 2010 10:51
Dobrý den, mám následující dotaz:
zaměstnankyni končí rodičovská dovolená v půli září 2010 (dítě má 3 roky). Jak to provést v případě, že jí už nechceme zaměstnat? Dáme jí výpověď pro nadbytečnost + 3 měsíce odstupného, ale vůbec nevím, ke kterému dni jí předat výpověď, protože pokud bychom jí výpověď předali ke dni 30.6., tak výpovědní lhůta skončí 31.8. a ona je na RD až do 14.9 (což nevím, jestli lze). No a pokud bychom jí výpověď dali k 31.7., tak lhůta skončí 30.9. a jelikož jí RD končí toho 14.9. tak na těch zbývajících 16 KD ale nemáme práci …. Poradíte mi prosím Vás někdo?
A pokud bychom jí přece jen zaměstnali, tak jí musíme nabídnout pozici a plat dle pracovní smlouvy a v případě, že ji budeme chtít přeřadit na jinou pozici, tak musíme mít její souhlas?
A další otázka je ta, že má v pracovní smlouvě napsáno místo výkonu práce přesnou adresu naší provozovny, která už v současné době není naší provozovnou. Máme jí sepsat oznámení, že místo výkonu práce se mění z původní ………………. na …………….. a bude to oznámení stačit bez jejího souhlasu nebo musí být udělán dodatek?
Děkuji za rady