Konec PP a popdora v nezaměstnanosti

• (neregistrovaný)

18. 5. 2010 12:40

Dobrý den,
    firma uzavře se zaměstnancem dohodu o rozvázání prac.poměru dle §52 ost.c) zák.práce.
    Zamě-cec měl nastoupit zpět do práce po rodičovské dovolené, neměl tedy příjmy žádné příjmy. Z čeho mu bude úřad práce počítat výši podpory?

A v případě, kdy by na 1 den nastoupil do zaměstnání a pak podepsal dohodu o rozvázání prac.poměru, bude pro výpočet jeho podpory použita jiná částka?

Děkuji moc
    Věra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 5. 2010 12:47

beta (neregistrovaný)

Re: Konec PP a popdora v nezaměstnanosti
      Podle toho jak dlouho trvala rodičovská dovolená. Pro nárok na podporu musí splnit v předchozích 3 letech před zaevidováním na ÚP 12 měsíců pojištěného zaměstnání. Pokud RD trvala 3 roky, pak 12 měsíců splní náhradní dobou, tj. dobou rodičovské dovolené a podpora jí bude vypočtena z minim.mzdy, tj. 0,58 násobek průměrné mzdy v NH. Pokud by RD trvala např. 2 roky, skončila PP, zaevidovala se na ÚP, pak v době 3 let zpět splní 12 měsíců skutečně odpracovanou dobou (rok před RD) a podpora bude vypočtena z pravděpodobného výdělku, který stanoví z-tel. Takže nezáleží na tom, zda nastoupí na 1 den do zaměstnání, ale kterou dobou splní 12 měsíců zaměstnání pro stanovení nároku na podporu. Je to srozumitelné ?

• 18. 5. 2010 12:58

Věra (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď .
      RD trvala do 3 let věku dítěte. Zam-ec mi tvrdil, že se informoval a že právě když se po RD vrátí do zaměstnání, odpracuje alespoň 1den a pak podepíše rozvázání PP bude mu pak podpora počítána z pravděp.výdělku. Taky se mi to moc nezdá.

• 18. 5. 2010 13:13

beta (neregistrovaný)

Hloupost. Buď si nerozuměli nebo úřednice neví. Pořád musí mít 12 měsíců zaměstnání a rodičovská dovolená se bere na roveň náhradní doby pro potřeby zákona o zaměstnanosti, viz § 41 ZZ nárok na podporu a náhradní doby.
      Dález § 51 ZZ
      (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
      a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením n á h r a d n í d o b y a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání

Ještě upřesňuji mou první odpověď onen 0,58násobek prům. mzdy v NH - toto je maximální výše podpory, aby nedošlo k nedorozumění. Výpočet podpory viz dle násobků § 51, zdravím.

• 18. 5. 2010 14:04

alicce (neregistrovaný)

Podle mě je to sice taky hloupost, ale dle různých diskusí to prý opravdu takhle na některých ÚP funguje (dle maminek, kterým podporu počítají z pravděpodobného výdělku i po odpracování jen jednoho dne), ale vlastní zkušenost nemám, ale neznám konkrétní případ a okolnosti.

• 18. 5. 2010 14:27

beta (neregistrovaný)

Tak takový případ bych ráda zažila. Jasně, může se stát leccos, ale jestli diskuse také řekne vše,např. to může být případ, který jsem zmínila zkraje, tzn., že "vleze" do doby 3 let a splní 12 měsíců zaměstnáním (v případě 2leté RD) a nikoliv náhradní dobou, přitom v diskuzi napíše, že se zaevidovala na ÚP po rodičovské dovolené a má podporu z výdělku - pak je to jen poloviční pravda nebo může pracovat při rodičovské dovolené, to je další způsob, kdy se může stanovit nárok na podporu z výdělku. Nejlepší by bylo, pokud by tazatelka kontaktovala příslušný ÚP a dotázala se přímo jak se věci mají a napsala nám sem do BC. Pokud skutečně odpracuje 1 den po 3leté rodičovské dovolené a má podporu z výdělku, je to dle mého názoru chybně, nemá to oporu v zákoně.

• 18. 5. 2010 14:52

alicce (neregistrovaný)

Já s Vámi souhlasím, je to právě takové to "jedna paní povídala" a všichni se toho chytnou a hned to zkouší.

• 19. 5. 2010 9:03

Věra (neregistrovaný)

Hledala jsem ještě na internetu, a posílám pro zajímavost jeden odkaz
      http://www.spolcest.cz/obcanska-poradna-jm/internetova-poradna/1/2979/

• 19. 5. 2010 9:15

all (neregistrovaný)

Na tak se zas pro změnu mrkněte na tohle

http://hledej.idnes.cz/clanky.asp?f=p&slovo=Z%20rodičovské%20rovnou%20na%20úřad%20práce

• 19. 5. 2010 9:19

all (neregistrovaný)

Tam se totiž vysvětluje, že v současné době pro podporu v nezaměstnanosti nestačí pouhá existence pracovního poměru, ale je nutné získat dobu důchodového ojištění. To je doba, kdy zaměstnanec dvádí pojistné, což se rodiče na rodičovské dovolené netýká. Rodič má sice důchodové pojistění, ale nemá dobu důchodového pojištění, protože nepracuje. Jsou tam i modelové situace.

• 19. 5. 2010 9:27

Věra (neregistrovaný)

>>>>>Podle mě je to sice taky hloupost, ale dle různých
      >>>>>diskusí to prý opravdu takhle na některých ÚP funguje
      >>>>>(dle maminek, kterým podporu počítají z
      >>>>>pravděpodobného
      >>>>>výdělku i po odpracování jen jednoho dne), ale
      >>>>>vlastní
      >>>>>zkušenost nemám, ale neznám konkrétní případ a
      >>>>>okolnosti.
      >>>>
      >>>>Tak takový případ bych ráda zažila. Jasně, může se
      >>>>stát leccos, ale jestli diskuse také řekne vše,např.
      >>>>to
      >>>>může být případ, který jsem zmínila zkraje, tzn., že
      >>>>"vleze" do doby 3 let a splní 12 měsíců zaměstnáním
      >>>>(v
      >>>>případě 2leté RD) a nikoliv náhradní dobou, přitom v
      >>>>diskuzi napíše, že se zaevidovala na ÚP po rodičovské
      >>>>dovolené a má podporu z výdělku - pak je to jen
      >>>>poloviční pravda nebo může pracovat při rodičovské
      >>>>dovolené,
      >>>>to je další způsob, kdy se může stanovit nárok na
      >>>>podporu z výdělku. Nejlepší by bylo, pokud by
      >>>>tazatelka
      >>>>kontaktovala příslušný ÚP a dotázala se přímo jak se
      >>>>věci
      >>>>mají a napsala nám sem do BC. Pokud skutečně
      >>>>odpracuje
      >>>>1 den po 3leté rodičovské dovolené a má podporu z
      >>>>výdělku, je to dle mého názoru chybně, nemá to oporu
      >>>>v
      >>>>zákoně.
      >>>
      >>>Já s Vámi souhlasím, je to právě takové to "jedna
      >>>paní
      >>>povídala" a všichni se toho chytnou a hned to zkouší.
      >>
      >>Hledala jsem ještě na internetu, a posílám pro
      >>zajímavost jeden
      >>odkaz
      >>
      >>http://www.spolcest.cz/obcanska-poradna-jm/internetova-poradna/1/2979/
      >>

>Na tak se zas pro změnu mrkněte na tohle
      >>
      >http://hledej.idnes.cz/clanky.asp?f=p&slovo=Z%20rodičovské%20rovnou%20na%20úřad%20práce

Koukla jsem a podle mého tedy v případě, kdy matka nastoupí po 3 letech RD zpět do práce (byť jen na ten 1 den) a pak podepíše dohodu o rozv.prac.poměru dle §52 c) ) mohu ji vyplnit potvrzení pro UP, kde bude uveden pravděpodobný výdělek a nechť je na příslušném UP z jaké částky jí bude podporu počítat.
      Díky za odpověď

• 19. 5. 2010 21:54

beta (neregistrovaný)

Re:Sdělte své zkušenosti,konec PP po RD
      Samozřejmě, z-tel sdělí na potvrzení výdělek a je na rozhodnutí ÚP jak bude postupovat dále. Tedy, milé kolegyňky, to, že zákoník práce je taková velká Kouzelná Kniha Kouzel, to vím delší dobu, ale že se k ní přidává i Zákon o zaměstnanosti a jde s ní zvolna ruku v ruce, to je pro mne nová zpráva.... Ale velmi děkuji za odkazy, milá All a Věro, jdu do toho a ozvu se, nejdříve to musím prostudovat. S díky bet
      PS Na mém názoru samozřejmě nesejde, ale je to pro mne příjemná změna :) a dost mne to zajímá..., resp. bych uvítala příklady, kdy ÚP rozhodl po době 3leté RD a pár dnů odpracování - o výši podpory z výdělku, který ÚP tak postupoval, zatím o tom jen hypoteticky hovoříme, ale zatím nikdo nesdělil, že jejich ÚP rozhodl tak a tak, tzn. z výdělku, jsou to stále jen dohady ..., tudíž stále stojím za svým názorem, že v takovýchto případech podpora z průměrné mzdy v NH a vyvraťte mi to skutečným případem, tzn. kdo, kdy a kde ....

• 20. 5. 2010 8:04

Věra (neregistrovaný)

Ahoj, jelikož muj prvotní dotaz vznikl na základě požadavku zaměsnankyně, která tak opravdu chce postupovat a firma jí zřejmě vyhoví (týká se to už června 2010) pokusím po té od ní zjistít jakou podporu pobírá a popř. dám za 2 měsíce vědět.

Zatím všem děkuji Věra

• 13. 7. 2010 9:44

beta (neregistrovaný)

Věro, už to mám. Jak je vidět, můžu si tvrdit co chci, MPSV je opačného názoru, tudíž rozhodující :) Z odpovědi MPSV vyplývá, že výklad je jednoznačný a VŠECHNY úřady práce postupují jednotně .. ;-) Výklad se opírá o definici posledního zaměstnání, cituji: ..Podle ustanovení § 50 odst. 1 zákona o zaměstnanosti se výše podpory
      v nezaměstnanosti stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů.
      V případech, kdy se v souběhu s rodičovskou dovolenou anebo po ukončení rodičovské dovolené vykonává zaměstnání nebo jiná výdělečná činnost, při které se hradí důchodové pojištění, a je ukončeno později než je ukončen rodičovský příspěvek, počítá se podpora v nezaměstnanosti z průměrného měsíčního výdělku získaného v tomto zaměstnání. Nelze-li potvrdit průměrný měsíční výdělek, musí zaměstnavatel uchazeči o zaměstnání potvrdit předpokládaný průměrný měsíční výdělek.
      Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.
      Z výše uvedeného vyplývá, že pokud uchazečka o zaměstnání, po ukončení pobírání rodičovského výdělku, nastoupí do zaměstnání např. jen na jeden den, je jí podpora v nezaměstnanosti stanovena z průměrného měsíčního výdělku, protože se jedná o poslední ukončené zaměstnání.
      Zároveň Vás chceme ujistit, že zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen „MPSV“) se snaží o jednotný postup úřadů práce a vedoucí pracovníci úřadů práce jsou pravidelně a to minimálně dvakrát ročně informováni o novelách zákona o zaměstnanosti. Rovněž je kladen důraz na jednotný postup při výpočtu podpory v nezaměstnanosti a je poskytován odborný výklad nejenom k výše uvedené problematice....

• 15. 7. 2010 12:58

Věra5 (neregistrovaný)

Děkuji za informace, i mě se toto potvrdilo v praxi, naše dnes již bývala zaměstnankyně , která po skončení rod.dovolené pracovala 1 den, donesla potvrzení na UP a tam jí potvrdili že se jí podpora bude počítat z průměrné mzdy.

• 20. 7. 2010 22:54

beta (neregistrovaný)

Vero5, díky za info, já jsem vycházela ze "svého" výkladu , mimo jiné podpořeného lektorem ... jak vidno, nutno spoléhat pouze na výklad MPSV, odbor zaměstnanosti. Člověk se stále učí ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).