Re: Služební cesta do zahraničí
Při vyúčtování ZPC se použije kurz ČNB ze dne vyplacení zálohy,
pokud záloha nebyla vyplacena použije se kurz ČNB ze dne nástupu ZPC
Ano, ve vztahu k zaměstnanci jsou tyto kurzy. Pro zaúčtování použijete kurz uskutečnění účetního případu a to nemůže být ani jeden z těchto dnů.Ve směrnici si stanovíte datum, dle kterého budete účtovat. Může to být datum proplacení, započtení záklohy, podání vyúčtování, schválení.......
Pokud používate denní kurz, tak nelze účtovat bez kurz. rozdílu i když spousta firem si takto práci usnadňuje.
Účtování neni těžké, hlavně si musíte ujasnit ty kurzy, jak doplácíte, případně zaměstnaci vrací. Já mám den usk. účetního případu pro zahraniční cesty posl. den v měsíci, ale var. jsou různé.
Pokud neni záloha účtuji na 333
1/ výplata zálohy 100 eur Kurz 4.5.2010 ČNB 25,-
335/211 2500
2/ Zaměstnanec vrátil 50 eur ze zálohy 15.5. kurz ČNB 26
211/335 1300
3/ účtuji interním dokladem 31.5. kurz čnb 25,50
ZC 50 EUR 512/335 1275
kurz rozdíl 335/663 75
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
19. 5. 2010 9:39
Dobrý den, prosím moooc o radu zkušenější účetní.
Dne 04.05.2010 jsem vyplatila zálohu na služební cestu na Slovensko - denní kurz - vyplacení zálohy (máme v účetní směrnici denní kurz).
Služební cestra trvala dva dny 04. a 05.2010.
Zaměstanci se vrátily do práce 06.05.2010 a předali doklad na ubytování.
Otázka:
Když udělám vyúčtování služební cesty - jaké datum zaúčtování do účetnictví. Jakým kurzem, všude se píše dnem vyplacení zálohy - ale nejde mi do hlavy jak mohu cestu vyúčtovat k 04.05.2010 když mi doklady byly předány dne 06.05.2010. Asi mám v tom pěknej zmatek prosím o vysvětlení.
Děkuji moc