Re: Dohad do nákladů na energie
Proč by měla předělávat celý rok. Pokud znát před datem závěrky skutečnou částku, tak se již o dohad nejedná.
Zúčtuje mínus 502/389 - dohady v roce jedním dokladem a náklady dle faktury 502/321 pokud je faktura v jiném roce, tak 502/383
Re: Dohad do nákladů na energie
Tazatelka píše, že dělá dohady každý měsíc. Odpovídající elen napsala, že by měla dělat odhady podle skutečnosti. Já jsem to pochopila tak, že když dojde faktura, zná skutečnou spotřebu a měla by do každého měsíce naúčtovat odhad dle skutečnosti. Faktura bude třeba v listopadu a dohady jsou udělané za všechny měsíce roku. To podle mě znamená, že by měla v listopadu předělat dohady za všechny předcházející měsíce. To se mi nezdá. V listopadu bych to srovnala na skutečnost a udělala nové odhady pro další období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
20. 5. 2010 11:50
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na výše dohadu za el. energii a plyn. V průběhu roku tvoříme každy měsíc (kvůli reportingu) dohad do nákladů na el. energie a plyn dle placených záloh. V době kdy dělám roční účetní závěrku už mám vyúčtování za el. energii a plyn. Můžu v nákladech nechat dohady dle záloh nebo dohad na tyto náklady upravit dle skutečných nákladů, které již v této době znám ? Raději bych tam nechala ty dohady co jsem v dělala v průběhu roku, ale nejsem si jistá, zda je to správně.
Děkuji.
Marie