Re: Neví někdo blíže?
Notář dostane případ přidělen soudem podle místa bydliště tatínka. Vyzve toho, kdo zařizoval pohřeb a bude po něm chtít aby označil další dědice. Manželku si samozřejmě také dokáže zjistit sám. Takže vydržte až se někomu ozve - dřív jak za měsíc to nebude, spíš tak za 3 měsíce...
Dohodněte se s ostatními dědici a maminkou o co má kdo zájem. Vlastnictví vozu notář zjistí a dá do dědictví, takže ho zatím prodat nemůžete, pojištění za něj ale platit musíte... Je zbytečné notáře zatěžovat děděním věcí, které nejsou dohledatelné z žádných databází ( fotoaparát, sbírky, elektronika apod.). Vlastnictví nemovitostí si notář také dokáže zjistit sám z katastru.
Zeptejte se v bance, která vede účet, co s ním bude - např. trvalé příkazy se platí dál, jinak se účet zablokuje.
Ze SJM (společné jmění manželů) patří pozůstalé manželce 1/2 majetku v SJM, až/teprve ta druhá polovina je předmětem dědictví mezi všechny pozůstalé - matku, potomky (u Vás na čtvrtiny, takže maminka má nárok na 5/8 a každý z potomků po 1/8 všeho. Notář nesnáší spory nebo aby něco měl rozhodovat - vždy upřednostňuje dohodu dědiců. Proto je dobré k němu jít a "mít jasno".
Přesně jak píší výše. Notář se vám ozve cca za tři měsíce. Dostane to přiděleno. Kontaktuje manželku a po ní bude chtít doklady k nemovitostem a majetku. Co se týká třeba toho foťáku, tak ho zajímají jen nově pořizené věci vyšší hodnopty (takže např. necelé dva roky stará plazmová televize, apod.).
Co se účtu týká,tak ten banka zablokuje do 24 hodin a odblokovat může až notář. Po vydaní úmrtního listu je třeba zajít na úřad-popelnice, apod., do mpojišťoven, pokud nějaké pojistky byli-teda tam, kde jsou určené oprávněné osoby. Co se auta týká, lze prodat až bude vyříézené dědictví-cca 6-12 měsíců. Pojistka se musí platit, ale lze dát značky do depozita. Nezapomeňte do 6 měsíců od data úmrtí podat na FÚ daňové přiznání za tatínka.Jinak se klidně ptejte, co budu vědět poradím-prošla jsem si tím nedávno. ;-)
Děkuji všem za odpovědi. Zvláštní je, že v bance mi řekli, že účet zablokovaný není. Teď mám úmrtní list a mohla bych ho zatavit. Jen pořád nerozumím tomu, když notář bude zjišťovat stav účtu ke dni úmrtí, tak k čemu mu to bude, když mezitím z účtu odejde spousta peněz z trvalých příkazů, tak potom předmětem dědictví bude jaká částka,k jakému dni?
Také bych se chtěla zeptat k té pojistce za auto, ta je zaplacena do července, znamená to tedy, že dnem úmrtí už není platná a musím sjednat jinou i když nejsem majitel?
A poslední-jaké daňové přiznání mám za něho podávat, proč?
Děkuji moc
M.
pojistka platí až do července, poté musí být zaplaceno další období.
dědí se stav účtu ke dni úmrtí, ale podle té výše co uvádíte se bude dědit max. 15 000, což možná pokryje náklady pohřbu, takže nejlépe "započíst" tomu, kdo platí pohřeb.
daňové přiznání se podává, pokud měl nějaké příjmy, které nebyly zdaněny, nebo byl zaměstnán (tam by se vracela daň).
Procházíme něčím podobným. Účet prý je zablokován proti výběrům, ale trvalé příkazy a sipo stále odcházejí. Notářka chtěla připočíst částku, která byla na účtu v den úmrtí, do dědictví. Řekla jsem jí, že na účtu tyto peníze už dávno nejsou, protože z něj odcházejí trvalé příkazy a sipo. Notářka vydala usnesení, kde mi dala pravomoc nakládat s účtem - prý ho mohu i zrušit, případně jen zablokovat trvalé příkazy. (Náš případ je jednoduchý, jediným dědicem je moje nezletilé dítě.) Od té doby jsem u notářky ještě nebyla, ale určitě nebude počítat s částkou, která byla na účtu v den úmrtí.
Reagujete na dotaz z roku . . 2010 . . Mezitím se sice změnily některé zákony - ale soupis aktiv a pasiv dědictví (tj. majetku a dluhů zůstavitele) se stále provádí dle stavu k datu úmrtí. Takže Vaše poznámka, že se "nebude počítat s částkou, která byla na účtu v den úmrtí", je zcela mimo. Pokud byl např. v den úmrtí na bankovním účtu zůstavitele milion Kč a dva dny po úmrtí jen koruna, tak notář zahrne do dědictví, co se peněžních prostředků na bankovním účtu zůstavitele týká, milion Kč.
Re: Dědické řízení-jak postupovat?Prosím
Wendy, fakt jo? Tak to jsem z toho fakt jelen! A na koho? Když majitelem je on? Navíc tedy s nim nemůžu ani odjet (má ho před domem kde bydlel v jiném městě) protože kdyby se s ním něco stalo, tak není pojištěné?
Vždyť ta pojistka je zaplacena někdy do července,to budou ty peníze vracet, když je zaplaceno?
M.
Re: Dědické řízení-jak postupovat?Prosím
Prožila jsem si to v únoru, manžel 28.1. zemřel a mě finanční poradce 22. února upozornil, že auto není pojištěno, poplatník zemřel...okamžitě jsem sjednávala pojištění na sebe, udělali to od 22.2., vrátili manželovy peníze do 22.2. a já zaplatila novou pojistku.....ale jak by s epojištovna zachovala v případě, že by se ten měsíc něco stalo, to nevím....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
20. 5. 2010 14:20
Dobrý den, umřel mi tatínek a já tápu co a jak dál. Jsme 3 sourozenci a mamka. Taťka měl auto, počítač a foťák, na účtě pak nějaké penízky, do 30 tisíc. Chtěla bych poradit- z toho účtu jdou peníze na SIPO a ostatní platby, dokuď se na základě úmrtního listu nezablokuje. Nechápu, jak tedy se budou dělit peníze na základě dědického řízení ke dni úmrtí. Ta částku bude teď postupně nižší než byla ke dni, kdy tatínek zemřel.
Další věc je auto- můžeme ho teď prodat a nebo čekat až na notáře? Bude nás někdo kontaktovat!
Děkuji moc
M.