Z rodičovské dovolené na nemocenskou

• (neregistrovaný)

20. 5. 2010 19:35

Prosim 29. června mi konči rodičovská dovolena po třech letech, nyni jsem těhotná - rizikové těhotenstvi, termin mam 25. srpna, z čeho se mi bude počítat nemocenská a následně mateřská, "zaměstnána" jsem stále,se zaměstnavatelem jsem ještě nemluvila?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 5. 2010 9:22

xy5

Re: Z rodičovské dovolené na nemocenskou
      čerpala jste dovolenou ihned po MD? Pokud ano, je možné, že jste jejím čerpáním splnila podmínku alespoň "30 kal. dnů", takže by se počítaly ND z tohoto období. Pokud jste nečerpala, nebo jste čerpala v kratším rozsahu, pak se musí jít do období, kdy máte splněno alespoň odprac. 30 KD. Pro náhradu mzdy (od zam-tele) se použije pravděp. průměr, pro nemoc. dávky - dle předchozí věty. Pokud pro PPM by vyšel DVZ nižší než předchozí DVZ PPM, vezme se ten, který bude pro Vás výhodnější - je to proto, že budete mít dítě do 4 let předchozího dítěte.
      Ještě k té dovolené - pokud jste ji nestihla po předchozí MD čerpat, tak ji můžete čerpat ihned po rodič. dovolené (ale bude třeba nyní již pokrácená) § 218 odst. 3. Takže by bylo vhodné se nad tím zamyslet a podle toho nechat vypsat/nevypsat neschopenku. Za čerpání (NE proplacení) dovolené budete mít více Kč. Proplácet D lze jen při uk. PP.
      Abyste příště neměla problémy s dovolenou, tak využijte § 217 odst. 5 a zažádejte (pís.) o čerp. D tak, aby přímo na MD navazovala.
      A až poté požádejte zam-tele (také raději písemně) o čerp. RD - max. do 3 let dítěte.
      O rodič. př. můžete na kont. místě požádat ihned po MD (takže můžete mít po nějaký čas souběh příjmů jak za čerp. D, tak za RP)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).